Румъния е отнела визите на 14 руски шпиони

  • 26 септември 2022 12:40

  • 380
  • 0
Румъния е отнела визите на 14 руски шпиони
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Четиринайсет руски граждани, изпратени за шпионаж в Румъния, не са пристигнали в Букурещ, след като румънското министерство на външните работи е оттеглило визите им, съобщава днес в. „Адевърул“, цитиран от БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 8352

Министерството на външните работи на Румъния съобщи, че с оглед на участие в Конференция на пълномощните представители на Международния съюз по далекосъобщения в Букурещ на всички 17 длъжностни лица, посочени от Руската федерация, са били издадени визи, но впоследствие 14 от тях са били отнети. Министерството уточнява, че са били отнети визите на журналисти от „Раша тудей“ (Russia Today), "погрешно обявени" за руски официални лица.

Чрез говорителката на руското външно министерство Мария Захарова Москва осъди действията на Букурещ.

"Румъния грубо наруши Устава и Конвенцията на Международния съюз по далекосъобщения (International Telecommunication Union - ITU), както и споразумението за организиране на Конференцията на пълномощниците", заяви Захарова и обвини Румъния, че "изпълнява политическата поръчка на Вашингтон". Конференцията е насрочена за периода 26 септември – 14 октомври.

Русия твърди, че решението на Румъния има за цел да накърни шансовете на руския кандидат за генерален секретар на ITU. Кандидатът на Русия се състезава с кандидата на САЩ, пояснява „Адевърул“.

Румънското МВнР разясни, че решението е било взето в резултат на факта, че всъщност от 17-членната руска делегация, която е трябвало да присъства на конференцията, 14 са били журналисти от „Раша тудей“ (Russia Today). Русия е предоставила фалшиви професионални документи за самоличност на 14-те журналисти от пропагандния канал и в резултат на това визите им са били отменени от Румъния от съображения за националната сигурност, пише „Адевърул“. 

„Раша тудей“ (Russia Today) беше забранен в ЕС в контекста на непровокираната и брутална война, разгърната от Руската федерация в Украйна. Телевизията бе създадена през 2005 г., тъй като властите в Москва искаха да имат масова медия. Целта беше да се представи Русия като "различен вид демокрация" и да се подчертаят недостатъците на Запада: неравенство, расизъм и злоупотреба с власт, пише румънският вестник.

Руски шпионин в украинския парламент е получавал до 4000 долара от Москва

Бившият директор на Румънската разузнавателна служба Костин Джорджеску твърди, че журналистите всъщност са били хора, които са възнамерявали да извършват шпионски операции в Румъния, пише още „Адевърул“.

"Появи се информация за действителния им статут, за факта, че те са лица, които работят под прикритието на журналисти от руския телевизионен канал. Руснаците доста често използват т.нар. журналисти в шпионски операции, защото са стигнали до извода, че благодарение на този статут имат лесен достъп до много институции в демократичните държави, именно защото те зачитат правото на гражданите на информация. Те са или агенти под прикритие, или по-скоро сътрудници в различни мисии. Повтарям, че използването на руски журналисти в шпионски акции е често срещано явление, а използването им под прикритието на държавни служители понякога е част от схемата, използвана от ръководената от Кремъл Федерална служба за сигурност", заяви Костин Джорджеску, цитиран от „Адевърул“.

Цветелина Кирилова
380 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини