Отложиха делото срещу кмета на Истанбул

  • 21 септември 2022 13:43

  • 295
  • 0
Отложиха делото срещу кмета на Истанбул
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Съдебното заседание по делото срещу кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, обвинен в обида на длъжностно лице заради свое изказване, бе отложено за 11 ноември, за да бъдат изслушани свидетели, съобщи електронното издание на турския в. "Биргюн", цитирано от БТА.

Това бе решено на днешното заседание на съда в Истанбул, преди което по искане на полицията в околия Картал и с одобрението на местната околийска управа бе наложена забрана за събирания, изявления пред медиите и демонстрации.

В обвинителния акт се иска Имамоглу да бъде лишен от свобода за срок от 1 година, 3 месеца и 15 дни до 4 години и 1 месец и да бъде отнето правото му да гласува на избори и да бъде избиран заради "публично нанесена обида на държавни служители, работещи в комисии, поради изпълнение на служебните им задължения".

Имамоглу, член на опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП), е обвинен заради реч, която е произнесъл във връзка с повторението на изборите за местна власт през 2019 г. Имамоглу спечели тези избори с малкa преднина пред своя съперник от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и след като тези резултати бяха анулирани, спечели повторния вот с по-голяма подкрепа.

В речта си Имамоглу заяви: "Тези, които анулираха изборите на 31 март, са глупаци".

Проучване: Кметът на Истанбул с най-големи шансове срещу Ердоган на президентски избори

От пресслужбата на Истанбулската община обясниха, че той е отговорил по този начин на министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, който, според общината, нарекъл Имамоглу глупак. Посочено беше още, че Имамоглу не е критикувал Висшата избирателна комисия, а политиците, които са предизвикали анулирането на вота.

Пресслужбата на общината заяви преди време, че съдебната система се използва като оръжие: "(Целта е) да се създаде политическа забрана срещу Имамоглу с присъда и той да бъде елиминиран от предстоящите избори", които следва да се произведат през юни догодина.

Цветелина Кирилова
295 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини