Гърция и Кипър очакват решенията на Тройката

  • 03 юли 2012 12:19

  • 711
  • 0
Гърция и Кипър очакват решенията на Тройката
©

Условията на финансовата помощ за Кипър ще обсъждат от днес в Никозия представители на така наречената Тройка - Европейската комисия, Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка, съобщава БНТ.

Преговорите започват в момента, в който Кипър пое председателството на Евросъюза за шест месеца.

Международната помощ е обвързана със строги изисквания за структурни реформи в бюджетната сфера. Кипър е петата страна от Еврозоната, която иска външна помощ. Представители на Тройката пристигат днес и в Гърция.

Как да постигнат смекчаване на условията в споразумението за финансова помощ на Гърция - това обсъждаха до късно снощи в Атина лидерите на партиите от управляващата коалиция. Според медиите, премиерът Самарас ги е инструктирал в разговорите с международния екип да търсят начини за облекчаване на изискванията към Гърция, както и възможност за удължаване на срока за намаляване на бюджетния дефицит.

Пратениците ще оценяват постигнатото дотук от Атина, за да решат кога да отпуснат следващия транш финансова помощ. Гърците нямат излишни илюзии за бързо подобряване на положението.

Добрата новина е, че Гърция най-после получи 1 милиард евро под формата на кредити от Европейския фонд за финансова стабилност. Парите са част от предишния транш от кредитна помощ, отпуснат преди изборите, но кредиторите задържаха средствата, за да запазят натиска над гръцките власти. Сега те ще отидат за текущи плащания.

Официални представители в Атина успокояват, че наличният финансов ресурс на държавата за момента е в разумни граници и че в хазната има пари до края на юли.

Последвайте канала на

711 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини