Сърбия няма да вдига цената на газа до края на годината

  • 07 септември 2022 19:45

  • 303
  • 2
Сърбия няма да вдига цената на газа до края на годината
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

До края на годината няма да има увеличение на цената на газа в Сърбия, тъй като съществуващите количества вече са платени, което е решено на най-високо държавно ниво; "Сърбиягаз" е само изпълнител в този бизнес, заяви директорът на "Сърбиягаз" Душан Баятович, цитиран от РТС. 

Газ ще има достатъчно през целия отоплителен сезон, тъй като са осигурени необходимите количества мазут, а някои топлоцентрали могат да работят на пелети, обясни Баятович.

По думите му фактът, че се разглежда ограничаване на цената на газа, който се доставя за Европа, няма да повлияе на потребителите в Сърбия и те ще бъдат защитени през целия отоплителен сезон, допълва БТА.

Баятович припомни, че сегашните сръбски резерви от газ в Унгария са 360 милиона кубически метра и има още 280 милиона в хранилището в Банатски двор. 

Сърбия моли за помощ Турция за снабдяване с ток през зимата

До края на септември трябва да пристигнат определени количества руски газ, които да предвидени в договори, каза Баятович. Той припомни, че според настоящия договор с Русия Сърбия плаща природния газ по 368 долара за кубически метър.

За последното тримесечие на тази година цената ще бъде 420 долара, а за първото тримесечие на следващата година - 430 долара, каза Баятович. "Сърбиягаз" в момента подава газ на индустрията на цена от 353 долара за кубически метър, а за населението цената е малко по-ниска, посочи той.

Баятович каза също, че намерението на ЕС да ограничи цената на руския газ е "неразумно решение" от гледна точка на бизнеса.

Цветелина Кирилова
303 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.09.08 | 09:51

2
ПУКНЕТЕ ОТ БЕЗСИЛНА ЗЛОБА КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИ
Слава на РУСИЯ!!!

2022.09.07 | 19:54

1
По отношение на газа в сърбия има само един въпрос и той е защо България още не е вдигнала транзитните такси на гъзпром по тиквеното трасе за Сърбия и Унгария.

Добави коментар

Водещи новини