Румънският министър на енергетиката: Газохранилищата в страната вече са запълнени на 72,5%

  • 30 август 2022 11:24

  • 360
  • 0
Румънският министър на енергетиката: Газохранилищата в страната вече са запълнени на 72,5%
© getty images

Газохранилищата в Румъния вече са запълнени до 72,5 процента от капацитета им, което е добра новина, като се има предвид, че целта, определена от Европейския съюз, е 80 процента до началото на ноември, съобщава телевизия Диджи 24, цитирайки министъра на енергетиката Вирджил Попеску.

Вътрешното производство на газ в Румъния покрива текущото потребление и осигурява и съществена част от складовите наличности за зимата. Преди десет дни нивото на запълване на газохранилищата беше 67 процента, а сега е 72,5 процента - ниво, смятано за изключително добро за настоящия период, отбелязва телевизията.

Попеску също така приветства предложението на председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен за разделяне на цената на електроенергията от тази на газа - мярка, целяща да противодейства на ускореното поскъпване на електричеството.

Фон дер Лайен: ЕС подготвя структурна реформа на пазара на електроенергия

Министърът заяви, че Румъния, заедно с други членки на ЕС, още от март насам подкрепя идеята за разделянето на цените. По този начин цената на електроенергията, произвеждана включително и от газови централи, може да бъде предпазена от "очевидните манипулации" на Москва по отношение на газовия пазар, които водят до изкуствени поскъпвания, рефлектиращи и върху цената на електроенергията, посочва той.

"Ние, Румъния, заедно с други колеги - министърът на енергетиката на Франция, министърът на енергетиката на Гърция - предложихме още през март тази година да разделим цената на природния газ, на енергията, произведена от газ, от останалата част от пазара, тъй като, както още тогава казахме, има манипулация на пазара. Видяхте колко нарасна цената на газа на европейските борси, с толкова се увеличи и цената на енергията на пазара през следващите дни, която е много чувствителна", заяви Попеску, като добави, че се радва на това решение.

Той каза, че на насрочената за 9 септември среща в Прага на министрите на енергетиката на ЕС ще се обсъжда и възможността за поставяне на таван на цената на газа на нивото на целия Европейски съюз.

Запълнен е 70% от обема на газохранилищата в Румъния

"Очевидно трябва да се работи и по цената на природния газ, но на първо място всяка страна трябва да намали колкото се може повече зависимостта си от руския газ", изтъкна още министърът.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
360 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини