6 опозиционни лидери са се договорири да издигнат общ кандидат за президент на Турция

  • 22 август 2022 07:09

  • 465
  • 5
6 опозиционни лидери са се договорири да издигнат общ кандидат за президент на Турция
©

Лидерите на 6 опозиционни партии в Турция (РНП, Добра партия, Партия на щастието, Демократическата партия, Дева и Партия на бъдещето) ще се явят с общ кандидат на изборите за президент.

Това се посочва в обща декларация,която огласиха след състоялата се вчера среща на лидерите.

Следващите избори в Турция ще са на 18 юни догодина

Срещата,чийто домакин бе лидерът на ислямистката опозиционна Партия на щастието Темел Карамоллаоглу, е продължила 7 часа,информира Хаберлер. За пръв път от страна на лидерите на опозицията се обявява публично,че ще издигнат обща кандидатура за президент срещу сегашния държавен глава Реджеп Тайип Ердоган, който е единственият кандидат на Републиканския алианс.

В предишни изявления въпросът за президентската кандидатура все се заобикаляше, което създаваше впечатление,че лидерите не могат да се договорят за общ кандидат.

"Нека нацията ни да бъде сигурна; нашият общ кандидат за президент ще стане 13-ият президент на Турция. Той ще бъде президент на всички, а не само на политическите партии, които се събират около тази маса “,се казва в изявлението.

Но не се посочва конкретно име на кандидат. Преди това лидерът на основната опозиционна Републиканската народна партия Кемал Кълъчдароглу бе заявил, че опозиционните партия, обединени в Народен алианс, ще обявят кандидата за президент,когато официално се обяви датата на изборите.

В изявлението се посочва, че вторият кръг от преговорите на 6-те опозиционни лидери ще се състои на 2 октомври т.г, т.е.ден след откриването на есенната сесия на Меджлиса. А домакин ще бъде лидерът на РНП Кемал Кълъчдароглу. 

Междувременно стана известно, че за днес в Анкара се предвижда да се проведе заседание на правителството под ръководството на президента Реджеп Тайип Ердоган, насочено към неотложни проблеми.

По информация на проправителствените медии на заседанието се предвижда да бъдат обсъдени мерки срещу най-критичния проблем на страната-инфлацията (която надхвърля 80 процента), както и мерки срещу прекомерно високите цени на стоките.

Отношенията с Русия и войната в Украйна, сирийската криза, положението в Източното Средиземноморие и други актуални въпроси също се очаква да бъдат обсъдени.  

Последвайте канала на

Радина Лазарова
465 5

Коментари 5

Добави коментар

2022.08.22 | 08:16

1
ВСЯКО НАЧАЛО ИМА И СВОЯ ЛОГИЧЕН КРАЙ! ТОВА ВАЖИ И ЗА ЕРДО С ПЪЛНА СИЛА!
ДО ТОЗИ ОТДОЛУ

2022.08.22 | 11:01

5
ДО КОЛЕДА КАТО ПАДНЕ КАТО ПРЕЗРЯЛА КРУША В РЪЦЕТЕ НА ШЕЙТАНА ДРУГА ПЕСЕН ЩЕ ЗАПЕЕШ!

2022.08.22 | 09:10

3
ДА, ТОВА ВАЖИ ЗА СПОНСОРИТЕ НА ОПОЗИЦИЯТА.

2022.08.22 | 09:10

2
ЩЕ МУ НАПРАВЯТ ПО ЕДНА СВИРКА НА ЕРДОГАН ТЕЗИ ЗАПАДНИ КУКЛИЧКИ

2022.08.22 | 10:35

4
ЯЖТЕ ЛАЙНА РАШИСТКИ КУУУУУУРВИИИИИИ

Добави коментар

Водещи новини