Чавушоглу: Германия е загубила своята безпристрастност в посредничеството между Гърция и Турция

  • 29 юли 2022 20:00

  • 2732
  • 1
Чавушоглу: Германия е загубила своята безпристрастност в посредничеството между Гърция и Турция
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Германия е загубила напоследък своята безпристрастност в посредничеството между Турция и Гърция, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от БТА.

Чавушоглу разговаря днес в Истанбул с германския външен министър Аналена Бербок, с която даде съвместна пресконференция.

По-рано днес германската министърка бе на посещение и в Гърция, където открои важността на разрешаването на конфликтите от страните членки на НАТО чрез диалог. 

Мицотакис: Не е в интерес на Гърция "Турция да бъде изолирана"

Гръцките острови са гръцка територия и никой няма право да оспорва това, каза още тя, заставайки очевидно на страната на Гърция в конфликта с Турция за суверенитета на гръцки острови в източната част на Егейско море, отбеляза ДПА. Изказването бе направено след среща с гръцкия външен министър Никос Дендиас.

Германското правителство ще прояви солидарност с Гърция и ще защити европейското семейство, посочи още Бербок в Атина. 
 
Преди посещението си в Турция тя нарече тази страна "незаменим партньор", отбелязвайки, че Турция е по-тясно свързана с Германия от почти всяка друга страна, съобщи "Дейли сабах". Бербок подчерта значението на човешкото измерение в отношенията между Турция и Германия и широкото сътрудничество между двете страни. 

Германската министърка приветства усилията на Турция за посредничество между Москва и Киев и заяви, че сделката за износ на зърно от Украйна "дава искрица надежда на милиони хора, че може да бъде предотвратена още по-тежка криза". Висшият германски дипломат също така призова за по-тесен диалог между съюзниците от НАТО Турция и Гърция за решаване на двустранните проблеми и за деескалация на напрежението в Средиземноморието, напомня "Дейли сабах".

През последните месеци Турция засили критиките си към Гърция, която разполага войски на острови в източната част на Егейско море, близо до турския бряг и в много случаи видими от брега. Турция заявява, че съгласно Лозанския договор от 1923 г. и Парижкия договор от 1947 г. тези острови трябва да бъдат демилитаризирани, така че всякакви войски или оръжия на островите са строго забранени. Освен това през последните месеци Турция и Гърция си размениха обвинения за нарушаване на въздушното пространство.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2732 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.07.30 | 08:19

1
Вярно е, и не само германия..

Добави коментар

Водещи новини