Чавушоглу: Турция не иска разрешение, за да се намеси в Сирия

  • 21 юли 2022 12:09

  • 1319
  • 0
Чавушоглу: Турция не иска разрешение, за да се намеси в Сирия
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Турция "никога не иска разрешение“ от никого, преди да започне военна операция в Сирия, заяви днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от АФП.

"Може да разменяме идеи, но никога не сме искали и никога няма да искаме разрешение за нашите военни операции срещу тероризма“, заяви той и отново предупреди, че "това може да се случи внезапно една нощ“.

По време на тристранната среща на върха с Иран и Русия във вторник в Техеран турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който заплашва с турска военна операция в Сирия от май, каза, че разчита на "подкрепата на Русия и Иран в борбата срещу тероризма".

Чавушоглу: Турция ще бъде принудена да извърши операция в Сирия в случай на увеличаване на заплахите за нея

Двамата му колеги обаче ясно предупредиха срещу всяка операция в Североизточна Сирия, която би била пагубна за региона.

От 2016 г. Турция предприе три големи военни операции в Сирия, насочени към кюрдски милиции и организации, и офанзива в началото на 2020 г. срещу силите на сирийския режим.

Част от Северна Сирия се контролира от Силите за защита на народа, които Анкара смята за разклонение на Кюрдската работническа партия /PKK/,  определена като терористична организация от Турция, както и от Съединените щати и Европейския съюз.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1319 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини