Учени от Северна Македония поискаха да бъде оттеглена едностранната декларация на страната за езика

  • 20 юли 2022 22:26

  • 11243
  • 7
Учени от Северна Македония поискаха да бъде оттеглена едностранната декларация на страната за езика
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Учени от МАНУ, Филологическия факултет „Блаже Конески” към Университета "Св. Кирил и Методий" в Скопие, Института за македонски език, Институтите за македонска литература и фолклор и Департамента по македонски език и литература в университета в Щип поискаха правителството в Република Северна Македония незабавно да оттегли изпратената вчера в Брюксел едностранна декларация за македонския език, "защото тя не зачита установените научни познания и установените факти за македонската езикова, литературна и като цяло културна идентичност, зад които стои не само отечествената и чуждестранната македонистика, но и съвременната световна славистика, езикознание, литературознание и историография“. 

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1242

В писмо до обществеността представители на тези институции твърдят, че декларацията противоречи на парламентарната резолюция за преговорите с България.

Скопие отказва да приеме по-различно решение за македонския език, той трябва да стане един от официалните езици на ЕС

„Диалектното разпространение на македонския език преминава и извън държавните граници на нашата родина и е научно некоректно в декларацията да се твърди, че приемствеността на македонския език „се основава на специфичното развитие на диалектите, които са в неговата основа и са били разпространени на територията на днешна Република Северна Македония“, се казва в писмото.

Според авторите му езикът е съществувал много преди кодифицирането му през 1945 г. „Историята на македонската писменост започва със старославянския език и Кирило-Методиевия период, като трябва да се има предвид, че старославянското, Кирило-Методиевото и църковнославянското наследство са съществена част от културното наследство на всички славянски народи, включително македонския народ. Македонският език постига своята приемственост непрекъснато, както свидетелстват църковнославянската, апокрифната и народната литература и като цяло литературната и художествена традиция, а това не е обхванато от тази декларация”, пишат авторите, като призовават президента на държавата Стево Пендаровски и парламента на Република Северна Македония да застанат „в защита на македонския език и литература, македонистиката и държавните интереси и да използват всички налични механизми това срамно изявление да бъде оттеглено, защото атакува политически македонските основи, зад които стои науката”.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
11243 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Гербокуец

2022.07.21 | 05:43

7
Да те питам само, може ли говна со вергина да се йяjдат? Е па фала само ако са мешани со титовски

2022.07.21 | 04:26

6
Lazata stana istina, a istinata stana laza. Narode digni se veche i spri prvo nashite korumpirani politici!

2022.07.20 | 22:44

2
хахаха, бугарите сте жалки, една миниатюрна дъpжавица, която е 2/3 наcелена с цигани и албанци, ви прави на маймунии! а жалките ви политици не могат да кажат мъц

2022.07.20 | 23:01

5
по-добре под въпрос, отколкото българско нищо

2022.07.20 | 22:51

3
Албанците вие си ги гушкате, не ние. Вие сте още по-жалки, 2 милиона, една плюнка народ. По-малко от София сте чистите "македонци", имате повече албанци от "македонци". Затова трябва да ви "признават" насам натам. На никоя друга държава езика не стои под въпрос, само вашия, смешки такива.

2022.07.20 | 22:36

1
Македонския е първия език на света? Правилно ли разбирам какво са написали македонските уЧени?

2022.07.20 | 22:52

4
Не. Бил се развивал успоредно с другите славянски езици, барабар с българския явно. Брех, Симеон през 900те сигурно е говорел македонски за тях.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини