Кючюк за РСМ: Българският интерес е защитен, това е успех за двете дипломации

  • 18 юли 2022 09:01

  • 559
  • 3
Кючюк за РСМ: Българският интерес е защитен, това е успех за двете дипломации
© БНТ

Предложението на Европейския съюз бе прието в парламента на Република Северна Македония, а двустранният протокол бе подписан вчера във Външното ни министерство. Българският интерес е защитен, това е успех и за двете дипломации, каза в "Денят започва" Илхан Кючюк, евродепутат, постоянен докладчик на ЕП за РСМ и съпредседател на АЛДЕ.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1293

"Не трябва да се търси кой е победител или кой е загубил в този много дълъг разговор", подчерта той.

Според Кючюк договорът от 2017 е успешен, като е поставил определени проблеми, но е и дал възможност да започне сложният разговор за миналото, който минава и през разговора за бъдещето.

"Ние подписваме договорите спрямо конституцията на България и спрямо конституцията на Северна Македония. Вероятно и под този протокол, под който вчера са сложили подписите министрите, г-жа Ганчовска, като български министър на външните работи, се е подписала под частта, която се казва български език спрямо конституцията на Република България, и македонски език спрямо конституцията на Република Северна Македония.

В 21-ви век да оспорваме идентичността и езика на който и да е било ми се струва просто неевропейски, а е несъстоятелно", отбеляза Илхан Кючук.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
559 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
дотам я докарахме

2022.07.18 | 10:18

3
Башибозука да определя дали е защитен БГ интерес...Това българчето ....под нивото на сомалийските туземци.

2022.07.18 | 10:06

2
Дреме ти за Българите реването ти беше да могат шиптърите от С.Македония да са в ЕС.

2022.07.18 | 09:57

1
ДЖОН БОЛТЪН (СЪВЕТНИК НА БУШ И ТРЪМП)- МАЙНАТА И НА ДЕМОКРАЦИЯТА.ПРАВИМ ПРЕВРАТИ ТАМ КЪДЕТО НИ Е НЕОБХОДИМО (БЪЛГАРИЯ 1989).

Добави коментар

Водещи новини