Протестите в Скопие срещу френското предложение преминаха мирно снощи

  • 14 юли 2022 07:11

  • 569
  • 0
Протестите в Скопие срещу френското предложение преминаха мирно снощи
© Novini.bg/Canva

И тази вечер в Скопие се проведе протест под мотото "Ултиматум - Не, благодаря" срещу предложената от ЕС преговорна рамка за страната, която утре ще бъде разглеждана на заседание на парламента. Според протестиращите, организирани от опозиционните партии ВМРО-ДПМНЕ и Левица, предложението води до „българизация и асимилация“ на страната, в този дух говориха и ораторите пред сградата на парламента. Протестът премина спокойно и под засилено полицейско присъствие, а преди да пристигне пред сградата на парламента, протестното шествие премина по познатия вече маршрут от сградата на правителството през министерството на външните работи.  

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1282

Импровизирана гилотина с надпис "френско предложение" донесоха от опозиционната партия "Левица" и вече разположиха пред парламента палатките, които до сега стояха денонощно пред сградата на правителството. 

Френското предложение влиза за обсъждане в македонския парламент

Утре протестът ще започне по обед, когато на парламентарното заседание, на което ще бъде обсъдено предложението за преговорната рамка, ще говори и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. 

„В член 11 от единия от документите, които утре ще бъдат разглеждани, ясно се посочва, че (Република Северна) Македония няма да започне преговори, докато конституцията не бъде променена. А в т. 14 Европейската комисия приветства протокола от втората междуправителствена конференция между (Република Северна)  Македония и България. Това е част от двустранния договор между (Република Северна) Македония и България, чл. 12 от този Договор, в който държавата се задължава да провежда междуправителствена конференция веднъж годишно и на тази междуправителствена конференция се подписва протокол. В този протокол се съдържа история, преработка на учебниците, заличаване на паметниците. Трябва да заличим от нашите паметници, че сме били под фашистка окупация от българите, тоест съюзниците на фашистка Германия тук в Македония. Повече от 7200 евреи са депортирани от Македония в "Треблинка" по време на Втората световна война. Трябва да изтрием, че тази нация, се бори за независима държава срещу фашисткия окупатор. И затова сме против. Защото няма да говорим за правова държава, няма да говорим за по-добра икономика, няма да говорим за борба с престъпността и корупцията, няма говорим за по-силни институции. Ще говорим Гоце Делчев български ли е бил или македонски, дали Илинденското въстание е било македонско или българско… Това е същината, затова сме против“, каза преди началото на протеста лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
569 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини