Министър-председателите на Гърция и Румъния обсъдиха енергийното сътрудничество и актуални двустранни и международни теми

  • 07 юли 2022 18:20

  • 358
  • 1
Министър-председателите на Гърция и Румъния обсъдиха енергийното сътрудничество и актуални двустранни и международни теми
© Facebook/Nicolae Ionel Ciucă
Слушай новината Слушай новината

Министър-председателите на Гърция и Румъния обсъдиха на среща днес в Атина енергийното сътрудничество и актуални двустранни и международни теми, съобщава агенция Аджерпрес.

На пресконференция след срещата гръцкият министър-председател заяви, че Гърция ще се превърне в център за съхранение и пренос на природен газ, който ще покрива не само националните нужди, но и тези на страните от региона.

Румънският премиер, който е на работно посещение в Гърция по повод пускането в експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България, отбеляза, че този интерконектор е изключително важен за газопреносната мрежа към Европа и ще осигури доставките на газ за България и Румъния, а също и за Украйна и Република Молдова.

Румънският премиер: Междусистемната газова връзка Гърция-България е изключително важна за преносната мрежа на Европа

Гръцкият министър-председател отбеляза на пресконференцията, че Русия използва природния газ като геостратегически "инструмент", и подчерта, че с нахлуването си в Украйна Русия е нарушила международното право с "жестоки претенции". 

Мицотакис каза, че разговорите с румънския премиер са били посветени и на начините за подпомагане на Украйна при износа на селскостопанска продукция.

"Ще се опитаме да намерим различни възможности, различни пътища, различни начини за износ и транспортиране на селскостопанската продукция на Украйна до международните пазари“, каза Мицотакис. 

Той съобщи, че е информирал румънския премиер и за "провокациите" на Турция, които „често поставят под въпрос международните конвенции и изконните права“ на Гърция.

Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 г. благодари на румънските пожарникари за помощта, която са оказали на Гърция в борбата с горските пожари през миналата година, проявявайки "изключителен професионализъм и отдаденост". Той добави, че това сътрудничество продължава и тази година, 28 румънски пожарникари с осем автомобила присъстват в Гърция по програма на Европейския съюз за гражданска защита, допълва БТА.

Весела Найденова
358 1

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.07.07 | 18:39

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини