Експремиерът в Скопие: Само от злоба или заради лична политическа изгода някой може да бъде против въвеждането на нови етнически общности в Конституцията

  • 04 юли 2022 09:01

  • 2421
  • 2
Експремиерът в Скопие: Само от злоба или заради лична политическа изгода някой може да бъде против въвеждането на нови етнически общности в Конституцията
© Getty images (архив)

„Най-важният въпрос, македонският език и македонската идентичност са гарантирани в преговорната рамка и следователно са признати и приети в ЕС. Това е първото и абсолютно най-важното“, написа във Фейсбук профила си бившият премиер на Република Северна Македония Зоран ЗаевЗоран ЗаевЗоран Заев е политик от Република Северна Македония, министър-председател на.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 664

По думите му протоколът, който ще подпишат двете правителства е пътят за преодоляване на отворените въпроси, които са разрешими.

„Изграждането на добри и приятелски отношения със съседите е от съществено значение за мира, стабилността и просперитета на регион като Западните Балкани. Затова ние от македонска страна и нашите колеги от българска страна трябва да работим заедно, за да затворим отворените въпроси“, добави бившият министър-председател, допълвайки, че е важно да бъде запазено националното достойнство и на двете страни в преговорите.

„Добрите отношения с всички наши съседи укрепват Западните Балкани, а сътрудничеството ни прави сериозен фактор като регион пред цяла Европа и пред света. Видяхме, че чрез приятелство и добросъседство въпроси, които са били отворени и нерешени от десетилетия, дори векове, като напредъка, който постигнахме с Преспанското споразумение, членството в НАТО, но също така и реализацията на автокефалията на нашата Македонска православна църква - Охридска архиепископия, са в процес на решаване. И в трите случая имаме пряко потвърждение на нашата местна македонска идентичност. Със започването на преговори с проверен и безспорен македонски език в рамките на Европейския съюз ще получим още една победа за идентичността и македонизма“, посочи още експремиерът в Скопие.

Заев не вижда проблем в темите за недискриминацията и премахването на езика на омразата, защото те се „отнасят за всички общности“ и смята, че това може да се подобри и без ЕС.  А включването на българи, хървати и черногорци в конституцията на страната е стъпка, която трябва да бъде направена и която по никакъв начин няма да навреди нито на държавата, нито на обществото.

„Вече имаме седем етнически общности в нашата Конституция. С конституционните промени ще има 10 етнически общности. Само от злоба, заради лоши намерения или заради лична политическа изгода някой може да бъде против въвеждането на три нови етнически общности в Конституцията“, добави Заев и допълва, че очаква конструктивни консултации и подкрепа за това предложение от всеки отговорен политик и гражданин в страната.

Пендаровски: Френското предложение е приемливо

„Нека бъдем умни и мъдри и да продължим напред като македонци с признат македонски език и идентичност, със собствена македонска държава, интегрирана в евроатлантическите съюзи, като стратегическо определение на целия ни народ, на всички етнически общности“, заключи Заев.

Валери Зайцев
2421 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.07.04 | 13:09

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Рико

2022.07.04 | 12:01

1
Тоя смешник за какви векове говори ,като северно македонците са държава от 1991г

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини