Ковачевски ще се срещне с лидера на опозицията и ще участва в Съвета за сигурност за обсъждане на предложението на ЕС за преговорна рамка

  • 03 юли 2022 14:38

  • 697
  • 3
Ковачевски ще се срещне с лидера на опозицията и ще участва в Съвета за сигурност за обсъждане на предложението на ЕС за преговорна рамка
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски ще присъства днес на заседанието на Съвета за сигурност, свикано от президента на страната Стево Пендаровски. В дневния ред на заседанието ще бъде „модифицираното предложение на френското председателство за започване на преговори за присъединяване на Република Северна Македония към Европейския съюз“, а освен членовете на Съвета за сигурност на заседанието ще присъства и вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич, предаде БНР.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 664

Като част от консултациите, които започна правителството в Северна Македония, веднага след като получи европейското предложение за преговорна рамка, Димитър Ковачевски ще проведе днес и среща с лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

"Тази среща е част от поредица планирани консултативни срещи с лидерите на опозицията като част от широките консултации по предложението на френското председателство,“ съобщават от правителствената информационна служба.

Вчера Мицкоски беше сред основните говорители на протеста пред сградата на правителството под надслов "Ултиматум - не, благодаря!“. Протестът бе срещу предложението, което според противниците му е "унижение и българизация“ на страната. Срещата Ковачевски- Мицкоски е първата, след като Ковачевски прие премиерския пост. Неколкократно лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ настояваше за такава среща, постави и ултиматум тя да се състои до 10 май т.г., за да бъде обсъдена дата за предсрочни избори, обещавайки в противен случай безпрецедентни действия на опозицията. Тогава Ковачевски отговори, че не се поддава на изнудване и среща между двамата не се състоя, а от опозицията предприеха т.нар. активна блокада на работата на парламента.

В Скопие започват консултациите по френското предложение

В последните два дни Ковачевски проведе консултативни срещи с лидерите на правителствената коалиция, с дипломатическия корпус, гражданския сектор, с представители на експертната общественост и медиите. Той обяви, че всяко решение по предложението ще бъде взето чрез диалог и консултации в интерес на бъдещето на всички граждани на Република Северна Македония.

Константин Тодоров
697 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
PaulaFox

2022.07.03 | 18:21

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.07.03 | 17:00

2
а дано не го приемат, щото се прецакахме
никой

2022.07.03 | 16:06

1
измислена нация - няма такава

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини