Какво съдържа френското предложение към РС Македония?

  • 01 юли 2022 20:13

  • 1973
  • 7
Какво съдържа френското предложение към РС Македония?
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

В черновата на френското предложение към Република Северна Македония темата със спорните въпроси по историята между София и Скопие не е спомената, съобщава БТВ.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 664

За сметка на това Брюксел очаква от югозападната ни съседка осезаеми резултати в постигането на добросъседски отношения, както и спазване на Договора за приятелство с България.

"Съветът приветства намерението на Северна Македония да започне и постигне приоритетно съответните конституционни промени с оглед на включването в конституцията на граждани, които живеят в границите на държавата и които са част от други народи, като например българите".

Фон дер Лайен: София и Скопие са близо до споразумение

Късно снощи външният ни министър в оставка Теодора Генчовска бе лаконична, че всъщност модифицирано френско предложение няма.

„Знаете много добре, говорих го и на изслушването - това е един пакет от три документа, преговорна рамка, заключение и протокол. Няма второ френско предложение“, категорична беше тя.

Според доц. Наум Кайчев, който е заместник-председател на смесената комисия между двете страни, не е изненадващо, че историческите въпроси не са включени във френското предложение, тъй като те фигурират в Договора между София и Скопие от 2017 година.

„Предложението включва някои модифицирани моменти, свързани с посрещане на очакванията на правителството на Република Северна Македония, но по същество то запазва основата на предложението и в този смисъл съм склонен да се доверя на нашето външно министерство, което уверява, че то е в съответствие с решението на Народното събрание“, заяви доц. Наум Кайчев.

Независимо от решенията на политиците обаче, съвместната историческа комисия се очаква да заседава през септември по дискусионни въпроси около Средновековието.

Мая Йорданова
1973 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Еми...

2022.07.03 | 05:36

7
Цели три години се дърлим ненужно с македонците само защото тиквоча се надяваше с тая простотия да вкара далавери и каракачанската свиня в парламента. Позор за свинско-тиквената банда национални предатели.
Санде Фрътковски

2022.07.01 | 23:29

6
Македонските политичари са по-умни и го тураха пак на скапаните бугарски татари
PaulaFox

2022.07.01 | 23:15

5
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
кво гласуваха

2022.07.01 | 21:04

4
безродниците преди седмица, освен кво са им наредили краварите и евроджендерете... а то е един празен бял лист и те ще се погрижат за останалото... ако имаше народ, а не оФче стадо досега тея безродници продали исторяита ни да са отнесени

2022.07.01 | 21:02

3
Просто да се върнат макетата у дома и ще са си част от ЕС без да се занимават с глупости. А и албанците няма да са мнозинство! Ама нали се сърбеят ....
popche

2022.07.01 | 20:50

2
всеки македонец българин и оти че се оправи все

2022.07.01 | 20:30

1
Македонягите са долно племе олигофренско. Те албанците ще ги научат на ред.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини