Ковачевски: Забележките на РС Македония се съдържат в окончателното предложение на френското председателство

  • 30 юни 2022 22:43

  • 1440
  • 5
Ковачевски: Забележките на РС Македония се съдържат в окончателното предложение на френското председателство
© Facebook
Слушай новината Слушай новината

„Забележките на Република Северна Македония се съдържат в предложението, което пристигна в Министерството на външните работи в Република Северна Македония. Историческите въпроси не са част от преговорната рамка“, без подробности за предложението представи документа премиерът на страната Димитър Ковачевски, уточнявайки, че  официално подробности ще бъдат обявени в рамките на утрешния ден, след като окончателното предложение на френското председателство премине всички консултации. Искам да уверя гражданите, че имаме план и стратегия, които дават резултат, каза в кратко изявление Ковачевски, докато в сградата на правителството продължава извънредното заседание на правителството.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 665

По-рано вече беше обявено, че предстоят задълбочени консултации с партии, организации на гражданското общество и експерти. Ковачевски призова всички политически партии и медиите да се въздържат от спекулации и обеща прозрачност на процеса. 

Правителството на РСМ с извънредно заседание за обсъждане на промененото френско предложение

Що се отнася до сроковете за вписването на българите в конституцията на Република Северна Македония, Ковачевски заяви: "За гражданите, които се самоопределят по начин различен от включените в Конституцията имаме изявление, че всички партии ще подкрепят вписването им в основния закон. Мисля, че това трябва да се случи с най-широк консенсус, защото така ще направим крачка към първата междуправителствена конференция с ЕС", съобщи БТА. 

Междувременно от правителствената информационна служба съобщиха, че на извънредното заседание Ковачевски е информирал членовете на правителството за постъпилото предложение от френското председателство "с решения за публично заявените позиции на Република Северна Македония, по отношение на спора с Република България".

Предложението се разглежда от експерти в Министерството на външните работи и от утре ще бъде осъществен процес на консултации с коалиционните партньори от правителството, президента, парламента, както и с гражданския сектор, експертите и останалите страната, след което се очаква решение по предложението.

Мая Йорданова
1440 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Санде Фрътковски

2022.06.30 | 23:00

1
Македонските политичари са по-умни и го тураха пак на скапаните бугарски татари

2022.07.01 | 04:57

5
A ti Sande si najgolemiot severno makedonski tatarin!

2022.06.30 | 23:42

4
А наще какво гласуваха тогава празен лист всичко което искахме отпада а кирчо ще подпише без съмнение

2022.06.30 | 23:42

3
А наще какво гласуваха тогава празен лист всичко което искахме отпада а кирчо ще подпише без съмнение
кво стана бе

2022.06.30 | 23:42

2
безродни копилдаци продадоха българската история - ицхака мравояда, шиши мирчев, канадеца, кокорчо, буци българоубиеца, турците и бсп-то ... записаха имената си до георги димитров

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини