Ердоган се среща с лидерите на Швеция и Финландия преди срещата на върха на НАТО

  • 27 юни 2022 07:07

  • 445
  • 2
Ердоган се среща с лидерите на Швеция и Финландия преди срещата на върха на НАТО
© Gettyimages/архив

Разговори в четворен формат между Турция, Швеция, Финландия и НАТО ще бъдат проведени преди срещата на върха на Алианса, заяви Ибрахим Калън, говорител на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, предаде БТА.

“По искане на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, с когото президентът Ердоган проведе телефонен разговор, във вторник ще бъде проведена среща в четиристранен формат между Турция, Швеция, Финландия и НАТО. Тя ще се състои преди срещата на върха на алианса в Мадрид, като в нея ще участват генералният секретар на НАТО, турският президент Реджеп Тайип Ердоган и представители на Швеция и Финландия. Това, че ще проведем разговорите в четиристранен формат, не означава, че ние ще отстъпим от нашата позиция”, каза Калън в ефира на телевизия "Хабертюрк" във връзка с процеса по приемане на Швеция и Финландия в НАТО, който Турция блокира заради с аргумента, че тези две страни оказват подкрепа на забранената от турските власти Кюрдска работническа партия (ПКК).

Калън припомни, че досега са били проведени две срещи с представители на Швеция и Финландия в Анкара и Брюксел по този въпрос.

В рамките на същото телевизионно участие президентският говорител коментира и предложението на Турция за отваряне на зърнен коридор за разрешаване на продоволствената криза, която назрява в света вследствие на руското нахлуване в Украйна.

“Към момента всички искат доставките да започнат по-скоро. Твърди се, че Русия и Украйна имат близо 40 милиона тона зърно. Това е сериозна цифра,която съответства на 30-35% в света. Отварянето на зърнен коридор и изпращането на корабите е процес, който ще отнема по 3-4 седмици”, каза Калън.

По думите му Турция е в стратегическа позиция и е страната, която полага най-много усилия за разрешаването на този проблем.

“Тези кораби ще преминават през Босфора.Ще облекчим нашите собствени нужди от зърно. И в същото време ще свържем двете страни за първи път по отношение на доставките на зърно. Това е пример, че сътрудничество по определени въпроси може да има дори и по време на война”, заяви Ибрахим Калън.

Последвайте канала на

Десислава Станева
445 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.06.27 | 10:23

2
ЖИВИ ЛИ СТЕ КРАВАРСКИ КУУУУРВИИИИ? ЩЕ ПУКНЕТЕ ОТ ГЛАД ИЛИ ШАРКА.

2022.06.27 | 07:55

1
ЕРДО ДЪРТ МАЙМУН ШЕ ЛИ МОЖЕШ ДА ИЗКАРАШ ПЕТИЛЕТКАТА,ДЪРТО?

Добави коментар

Водещи новини