Милевски: Пътят на Скопие към ЕС не трябва да е заложник на българските фрустрации

  • 22 юни 2022 09:38

  • 1468
  • 3
Милевски: Пътят на Скопие към ЕС не трябва да е заложник на българските фрустрации
© Novini.bg/ Canva

Двустранните спорове не трябва да се превръщат в европейски условия. Европейската интеграция на (Република Северна) Македония не трябва да бъде заложник на фрустрациите на България. Езикът не може да бъде компромис, защото това вече е решен въпрос с Преспанското споразумение, то гарантира влизането на (Република Северна) Македония в НАТО и ЕС. Ако сега един от гарантите на споразумението, ЕС, не го спазва, тогава под въпрос е смисълът на този договор и доколко (Република Северна) Македония трябва да го уважава.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1238

ЕС трябва ясно да заяви дали иска (Република Северна) Македония в ЕС или не. Вече нямаме време за губене. Нуждаем се от бързо развитие с ясни политики и отношение към ЕС и неговите перманентни условия. Ще влезем в ЕС като македонци с нашата вековна история, култура, традиция и ценности, със собствен език и особености, а влизането като втора българска държава нито искаме, нито някой може да приеме, нито отговаря на реалността и история. Историческата комисия да внесе за проверка това, което са договорили с колегите си от България. Не може трима историци да бъдат историческата истина. Трябва да има широк социален консенсус за всяко тяхно решение. Това е моята лична позиция, която ще отстоявам в партията и правителството, написа във Фейсбук профила си Милевски.

Димитров: Предложението на френското председателство ще остави РС Македония "на паркинга" на ЕС за дълго време

Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи продължава да смята, че стратегията да не бъде оповестявана позиция преди официално документът да бъде получен в страната е правилна, а премиерът Ковачевски обяви, че заедно с президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерът на Албания Еди Рама утре сутрин ще решат дали да отидат в Брюксел на срещата на върха ЕС-Западни Балкани.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1468 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.06.22 | 11:45

3
Духайте селяни. Докато оставят сърбите да ви казват какво мислите ще гледате ЕС през телената мрежа.

2022.06.22 | 11:23

2
Българските искания вече са европейски, понеже България е член на ЕС, РСМ не е. РСМ много си бяха повярвали.

2022.06.22 | 11:13

1
България е част от ЕС.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини