Партия „Левица” призова на протест за освобождаване на арестувания за палежа в Битоля

  • 07 юни 2022 22:50

  • 2455
  • 9
Партия „Левица” призова на протест за освобождаване на арестувания за палежа в Битоля
© Facebook
Слушай новината Слушай новината

Официална информация за името на арестувания за палежа на Културния клуб „Иван Михайлов” в Битоля, чиито инициали Л.Б. посочи министърът на вътрешните работи на Република Северна Македония Оливер Спасовски все още няма, но от опозиционната партия „Левица” обявиха протест с искане за освобождаване на Ламбе Алабакоски и отхвърляне на повдигнатото наказателно обвинение срещу него. Името на 34-годишния певец, разпознат зад инициалите, беше обявено и от медиите в Северна Македония, а социалните мрежи прегряха от коментари. 

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1268

Оливер Спасовски не пожела официално да посочи име, но каза, че арестуваният е признал деянието, били са проследени записите на камерите на сградата на културния клуб, но и тези на други сгради в града. Извършен е обиск на дома и още един обект, свързан със задържания, където са открити вещи и дрехите, които са използвани по време на палежа.

Ламбе направи самопризнания, запалил българския клуб в Битоля от патриотизъм

„Разполагаме с неоспорими и неопровержими доказателства. Лицето е задържано и очакваме да бъде изправено пред компетентния съдия по предварително производство. МВР иска мярка за неотклонение, тъй като са налице условията за такова искане. Иска ми се обаче да изчакам решение на компетентния съд”, каза Спасовски, цитиран от БТА.

Междувременно двама адвокати обявиха през социалните мрежи, че са готови безплатно да защитават заподозрения за палежа.  

„Клубът е бил затворен и в него не е имало никого в момента на палежа, което означава, че самият пожар не е причинил опасност за никого, нито материалните щети са достатъчно големи, единственото, за което трябва да носи отговорност, е нарушаване на обществения ред и спокойствие, т.е. за предизвикване на пожар в обществена сграда”, обяснява единият от двамата адвокати Янаки Митровски.

Името на певеца беше оповестено и от опозиционната партия „Левица”, от където чрез Фейсбук профила си призоваха за протест утре вечер в Битоля. 

„Настояваме за отхвърляне на повдигнатото наказателно обвинение срещу Ламбе Алабаковски. Настояваме за спешно разглеждане на сигнала, който Левицата изпрати до прокуратурата срещу председателя на клуб „Ванчо (Иван) Михайлов”, за разобличаване на подигравките над македонския народ и предизвикване на омраза, раздор и нетолерантност на национална, расова, религиозна и друга дискриминационна основа. Настояваме Министерството на външните работи да връчи протестна нота на българския посланик в Република (Северна) Македония поради непрекъснатото отричане на македонския народ, което кулминира с откриването на клуб в чест на палача на македонската кауза, Ванчо (Иван) Михайлов. Призоваваме цялата общественост да покаже, че Битоля е град на антифашизма!”, пишат от „Левица”.

Партия "Левица" има двама депутати в парламента на Република Северна Македония и призоваваше за протести и при откриването на Културния клуб „Иван Михайлов” на 16 април, а непосредствено след това сезира прокуратурата в Битоля с искане за повдигане на обвинение срещу председателя на Клуба „за излагане на присмех на македонския народ”.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2455 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2022.06.08 | 15:26

9
Нашите власти и българите в Македони да снимат и записват и всичко това да бъде пратено в Европейския съд по правата на човека.
Jej

2022.06.08 | 07:01

8
Македонският вариант на БСП се хвърля на амбразурата в защита на един македонско-руски фашист!!! Поредното доказателство за това, колко извратени са комунделите по цял свят и колко близка е тяхната идеология до тази на фашизма!!!! Изроди, а македонският подплавач-трябва да бъде съден за назидание.Още повече след като претендират да са правова, европейска държава, докато тези същите мижитурки наричат нас-българите- "фашисти"?!?! ВЕТО ще има, зависи само от тях кога ще бъде снето!!
ARMAKEDON

2022.06.08 | 06:22

7
VETTO MONKEYDONIA FOREVER !!
ХА-ХА

2022.06.07 | 23:52

6
Неочаквано. Левичари, демек руски цървули. Като нашето БСП. Руските цървули получават рубли за да всяват раздор в ЕС. УБИЙ КОМУНИСТ, СПАСИ СВЕТА!!!

2022.06.07 | 23:41

5
Сръбски мекерета, стойте си в югославия.

2022.06.07 | 23:09

3
Всъщност какво се вълнуваме за тези промити мозъци мек.еретата, скоро албанците ще им све.тят маслото и ще ги претопят.

2022.06.07 | 23:41

4
така е

2022.06.07 | 23:06

2
Бас.и промитите мозъци, ужас! Сърбите добре са си свършили работата!
Рахан

2022.06.07 | 23:04

1
Тея парцали макетата трябваше да ги направиме на сапун през 90те години !!!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини