Османи: Срещата от инициативата "Отворени Балкани" би била под въпрос, ако визитата на Лавров в Сърбия беше осъществена

  • 07 юни 2022 07:26

  • 1074
  • 1
Османи: Срещата от инициативата "Отворени Балкани" би била под въпрос, ако визитата на Лавров в Сърбия беше осъществена
© Министерството на външните работи на РСМ

Провеждането на срещата за "Отворени Балкани" на 7 и 8 юни в Охрид би било поставено под въпрос, ако посещението на руския външен министър Сергей ЛавровСергей ЛавровСергей Викторович Лавров е руски дипломат, като от 2004 година е министър на външните работи в Сърбия беше осъществено, каза по македонската телевизия "Сител" външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи. Той смята, че неосъществяването на визитата на Лавров насърчава провеждането на срещата, чиято подготовка засега протича по план. 

"Двустранните ни отношения със Сърбия никога не са били оспорвани и ще продължим да ги надграждаме. Регионалните инициативи обаче трябва да са в рамките на някои основни ценностни принципи, в които вярваме", каза Османи.

САЩ определи като "независимо" решението на България, С Македония и Черна гора за самолета на Лавров

Той подчерта, че Република Северна Македония е една от държавите, които са взели решение за затваряне на въздушното си пространство за прелитане на компании, собственост на Руската федерация, и това е причината за отказа за разрешение на полета на самолета с руския външен министър Сергей ЛавровСергей ЛавровСергей Викторович Лавров е руски дипломат, като от 2004 година е министър на външните работи.

"В отговор на руската агресия в Украйна смятаме, че искането на посолството на Руската федерация за допускане на този специален полет се вписва в тази обща забрана и нашето отношение към агресията на Руската федерация към Украйна", каза Османи.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1074 1

Коментари 1

Добави коментар

2022.06.07 | 11:29

1
ЯЖТЕ ЛАЙНА КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИ

Добави коментар

Водещи новини