Очаква се военен да бъде новият президент на Албания

  • 04 юни 2022 06:17

  • 684
  • 1
Очаква се военен да бъде новият президент на Албания
© НАТО
Слушай новината Слушай новината

Албанският министър-председател Еди Рама заяви, че неговата партия е избрала началника на Генералния щаб на албанската армия генерал Байрам Бегай за нов президент, след като не успя да избере консенсусен кандидат с опозицията, предаде Ройтерс.

Генерал-майор Байрам Бегай стана началник на Генералния щаб на албанската армия през 2020 г., след като заема различни длъжности в армията. 

Рама каза, че партията му е обсъдила 26 имена, но накрая е решила че "Бегай е правилният човек, който може да бъде президент на Албания през следващите пет години."

Албания предложи бивша съветска военна база на НАТО

Избирането на нов президент от парламента бе неуспешно в рамките на три кръга, при които бяха необходими 3/5 от гласовете в 140-местния парламент. В последните два тура е необходимо обикновено мнозинство, а партията на Рама вече има 74 гласа. Очаква се парламентът да да се събере в събота вечерта, за да избере новия президент на страната.

Ролята на президента в Албания е до голяма степен символична, макар че държавният глава има някои правомощия по отношение на съдебната система и армията, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Владимир Василев
684 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Еми...

2022.06.04 | 06:43

1
С идиоти като рашистите наблизо ...

Добави коментар

Водещи новини