Георги Трендафилов: Без духа на добрата воля сътрудничеството винаги ще бъде обременено с усещането за измама

  • 27 май 2022 16:29

  • 375
  • 0
Георги Трендафилов: Без духа на добрата воля сътрудничеството винаги ще бъде обременено с усещането за измама
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Без духа на добрата воля сътрудничеството винаги ще бъде обременено с усещането за измама, а договор има, когато и двете страни са доволни от договора, каза днес Георги Трендафилов, председател на Националния комитет на Гражданския демократичен съюз в Северна Македония. Той участва в конференцията „Български гласове за Европа“. Форумът се провежда в националния пресклуб на БТА в Скопие, Република Северна Македония. С инициативата си „Български гласове за Европа“, изпълнявана с подкрепата на Европейския парламент, БТА търси гласовете и на българите извън пределите на страната. Събитието е част от дебатите на Конференцията за бъдещето на Европа.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 564

По думите на Трендафилов в македонското общество е имало очаквания, че „2017 година, членството в НАТО“ ще даде нов импулс на добрата воля и сътрудничество, но „това не е факт“.

Правителството в Скопие отказва да вдъхне живот на един двустранен договор, който има дългосрочни последици за стабилността и просперитета на Македония. Много просто, те не зачитат това, което подписаха еуфорично. Никой не ги е карал насила да го подпишат този договор. Въпреки еуфорията, която демонстрираха пред обществеността, този договор не функционира, коментира Трендафилов.

"Възраждане" пита премиера Петков готви ли предателство за Северна Македония

Според него в България евродепутати и депутати, независимо от политическата принадлежност, „гребат в една посока, а това е много важно, за да се  изрази една ясна национална позиция къде и как българският политически елит вижда ЕС в бъдеще“. Той допълни, че това е важно и за страните от региона които са в процес на преговори или почват да преговарят с ЕС.

В заключение Трендафилов изтъкна, че за втори път получава впечатлението, че българските евродепутати и националните представители  умеят да оставят настрана различията по ключови, не само национални въпроси, „да се издигнат с една крачка постепенно над тази атмосфера“ и да покажат, че имат възможност да инвестират в бъдещето.

Теодора Александрова
375 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини