Турската централна банка запази водещата си лихва

  • 26 май 2022 16:45

  • 314
  • 0
Турската централна банка запази водещата си лихва
© Getty images (архив)

Турската централна банка остави днес без промяна водещата си лихва на равнище 14 процента за пети пореден месец, въпреки че годишната инфлация е близо 70 процента, предаде АП, цитирана от БТА.

В съобщението на централната банка се посочва, че институцията следи отблизо последиците от високите цени в света върху инфлационните очаквания и международните финансови пазари.

„Нарастващото безпокойство във връзка с глобалната продоволствена сигурност, предизвикана от търговските ограничения, високите цените на суровините, ограниченията на доставките в някои сектори, които станаха по-очевидни, особено при енергетиката и храните, както и високите транспортни разходи доведоха до увеличаване на производствените и потребителските цените в международен план“, се казва в изявлението.

Годишната потребителска инфлация в Турция удари нов рекорд от 69,97 процента през април по данни на турската статистическа служба.

Турската централна банка не е променяла водещата си едноседмична репо лихва от декември 2021 година, когато я понижи от 15 процента на 14 процента.

Днешното решение на финансовата институция е в съответствие с позицията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган срещу високите лихви, като целта му е по този начин да се подкрепи растежът, инвестициите и износът. Според турския лидер високите лихвени ставки водят до инфлация – становище, което противоречи на установените икономически схващания.

Ердоган: Никога няма да отстъпя по въпроса за лихвите

Поредицата понижения на водещата лихва в Турция миналата година доведе до валутна криза и повишаване на цените - тенденция, която се засили от руската инвазия в Украйна и поскъпването на енергоносителите.

Валери Зайцев
314 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини