Кириакос Мицотакис: Ако Реджеп Ердоган мисли, че няма да защитавам суверенните права на Гърция, значи греши

  • 25 май 2022 20:11

  • 10590
  • 2
Кириакос Мицотакис: Ако Реджеп Ердоган мисли, че няма да защитавам суверенните права на Гърция, значи греши
© Getty (архив)

Премиерът на Гърция Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 г. изпрати силно послание след последните изявления на турския президент Реджеп Тайип Ердоган по време на дискусията в Давос в сряда с президента на Световния икономически форум Борхе Бренде, съобщи агенция АНА-МПА, цитирана от БТА.

В отговор на въпрос относно реакцията на Ердоган и отношенията с Турция, Мицотакис каза: Ние сме съседи с Турция, винаги трябва да говорим и винаги искаме да поддържаме каналите за комуникация отворени. Ние никога няма да сме тези, които не говорят със съседите си. От друга страна, ако президентът Ердоган мисли, че няма да защитавам суверенитета и суверенните права на Гърция и няма да обясня пред международната общественост, че Турция се държи като ревизионистка сила, тогава той греши.

Ердоган за Мицотакис: Този човек повече не съществува за мен

След това Мицотакис припомни срещата си с Ердоган и факта, че месец след нея последваха безпрецедентни на брой прелитания на турски военни самолети над гръцки острови.

Подчертавайки, че това поведение е напълно неприемливо, Мицотакис каза, че ще повдига този въпрос винаги, когато може, докато Турция не промени поведението си.

По време на дискусията Мицотакис спомена и събитията в Европейския съюз след руската инвазия в Украйна, като каза, че ЕС е показал своето единство и подчерта скоростта, с която съюзът реши да наложи безпрецедентни санкции срещу Русия.

По отношение на енергетиката той каза, че сега има допълнителна цел - тази за бърза независимост от руския природен газ, при която Гърция може да играе важна роля като ключов играч в Източното Средиземноморие.

Говорейки за гръцката икономика, премиерът подчерта, че държавата му вече не е страната, която зависи от международни спасителни програми, както се вижда от предсрочното погасяване на заемите от Международния валутен фонд (МВФ) – факт, който според него е най-силното доказателство за това колко много се е променила Гърция през последните 10 години.

Той отдаде това на политиката за намаляване на прекомерното данъчно облагане и на възстановяването на високия растеж чрез успешно привличане на международни и вътрешни инвестиции, без да се застрашава фискалната устойчивост.

Мицотакис също така посочи, че Гърция ще приключи със засилено наблюдение през август, като нарече това важен етап. Той се надява Гърция да си възвърне инвестиционния рейтинг през 2023 г.

Валери Зайцев
10590 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
МРЪСЕН ГРЪК,

2022.05.26 | 09:08

2
НЯМАШ НИКАКЪВ ШАНС СРЕЩУ НАЙ-ГОЛЯМАТА И ДОБРЕ ВЪОРЪЖЕНА АРМИЯ В ЕВРОПА! Я СИ НАЛЯГАЙ ПАРЦАЛИТЕ!
Sarbeca Z

2022.05.25 | 20:23

1
Искаме война

Добави коментар

Водещи новини