Чавушоглу призова за международно сътрудничество за справяне с миграцията

  • 19 май 2022 22:18

  • 1011
  • 1
Чавушоглу призова за международно сътрудничество за справяне с миграцията
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви днес, че миграцията е глобално предизвикателство и призова за "активно международно сътрудничество" за справяне с нея, съобщи БТА.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1397

"Тъй като не успяваме да се справим с първопричините, сега трябва да се справим с последствията", каза Чавушоглу в изказване на първия Международен форум за преглед на миграцията в рамките на Общото събрание на ООН. "Миграцията изисква глобален и последователен подход", изтъкна турският външен министър.

Над 16 000 нелегални мигранти са били депортирани от турските имиграционни власти миналата година

Форумът служи като платформа за държавите членки за оценка на Глобалния пакт за миграцията.

Чавушоглу изтъкна, че Турция напълно подкрепя Глобалния пакт за миграцията и се ангажира с миграционни политики в съответствие със споразумението.

"Доброволното, безопасно и достойно завръщане ще се насърчава. Презаселването трябва да се прилага по-широко за тези, които не могат да се върнат ", добави Чавушоглу. "По-важното е, че трябва да се справим с първопричините за миграцията, трябва да предоставим спешна хуманитарна помощ и помощ за развитие", отбеляза той.

Той каза, че от 2014 г. Турция приютява най-голям брой бежанци в света и добави, че след избухването на конфликта в Украйна страната е приела допълнително 145 000 души.

Що се отнася до сирийските бежанци, Чавушоглу посочи, че 500 000 души са се завърнали в районите, които Турция е прочистила от терористичната групировка СЗН, и изтъкна, че Анкара работи по план, който "ще улесни безопасното и доброволно завръщане на 1 милион сирийци".

Турция разглежда Силите за защита на народа (СЗН) и действащата в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК) като разклонения на една и съща терористична организация.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1011 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.05.20 | 09:47

1
КРАВАРИЯ ИЗЧЕРПА РЕСУРСИТЕ СИ И УМИРА ОТ ГЛАД-КРАДЕ ЖИТОТО НА УКРАЙНА!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини