Няколко сръбски опозиционни партии ще се обединят с цел да свалят Александър Вучич на следващи избори

  • 14 май 2022 20:14

  • 1345
  • 2
Няколко сръбски опозиционни партии ще се обединят с цел да свалят Александър Вучич на следващи избори
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Лидерът на партията "Заедно за Сърбия" и на отворената гражданска платформа "Акция" Небойша Зеленович обяви, че ще има обединение  на политическите организации, които са част от коалицията "Длъжни сме" с "Екологично въстание" на Александър Йованович Чута и "Скупщината на свободна Сърбия" с цел укрепване на организацията, която ще бъде по-подготвена на следващи избори да победи Александър Вучич както в Белград, така и в цяла Сърбия, съобщава вестник "Политика".

Ако съществува каквато и да било възможност на някакви избори да се победи Александър Вучич, аз съм "за" и ще призова всички останали да участват, заяви Зеленович за агенция Танюг.

В момента се работи  върху  съгласуването на организационната структура, заяви Зеленович като отбеляза, че вярва, че в края на май и началото на юни ще има обединително събрание, на което  тази обща организация официално ще бъде създадена.

Мицотакис честити на Вучич победата в изборите

Той добави, че се работи върху това да се изгради силна политическа партия, която ще даде на всеки член право на глас и възможност да взима решения.

Що се отнася до програмата на бъдещата партия Зеленович припомни, че за това вече са се договорили и това е "Зелен договор за Сърбия" като политически документ.

На въпрос дали е съгласен с това, че заради войната в Украйна на преден план излезе темата за липсата на енергийни източници, която е потиснала екологичните въпроси, Зеленович каза, че смята, че енергийните въпроси, от които ще произлязат и икономически, ще върнат отново темата за защитата на околната среда на първо място.

По време на кампанията ние видяхме, че заради трагедията, която се случва в Украйна,  всички останали теми станаха второстепенни, затова може би резултатите от изборите не са такива, каквито някои опозиционни лидери очакваха, но това е естествено.  Сега имаме добра възможност да се правят големи споразумения, които отново ще отворят тези теми, заяви Зеленович.

Той вярва, че именно в екологичните въпроси съществува голям шанс за Сърбия, за гражданите на Сърбия и това ще води към добър живот в рамките на ЕС  и западния свят.

Същевременно лидерът на "Екологично въстание" Александър  Йованович Чута  обяви, че на 5 юни ще  се състои учредителното събрание на новата партия, която това движение ще основе с председателя на "Заедно за Сърбия" Небойша Зеленович, съобщи Бета. Новата партия ще запази наименованието "Длъжни сме" и в нея ще влязат съществуващите членки на "Екологично въстание", отворената гражданска платформа "Акция",  "Скупщината на свободна Сърбия", заяви Йованович за вестник "Нова".

Йованович каза, че не знае кой ще бъде председател на тази партия, но това със сигурност няма да бъде той, посочвайки, че не желае  да бъде председател.

Теодора Павлова
1345 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.05.15 | 00:20

2
Тия не бяха малоумни, като нас. Всички тв. антени сочеха натам. После, направо се сдухаха. Но, и Белград наруши съюза, за да скочат всички да се отделят, имало е търкане.
мишо

2022.05.14 | 22:22

1
Вучич мисли за народа си ама американските хрътки започнаха да настъпват чрез корумпиране на опозиция му. Планирали са да съсипят сърбите, както съсипват нас и тези от ЕС в момента.

Добави коментар

Водещи новини