Проф. Ангел Димитров: България не държи вратата към ЕС заключена за РСМ, ключът е в тях

  • 14 май 2022 18:05

  • 888
  • 0
Проф. Ангел Димитров: България не държи вратата към ЕС заключена за РСМ, ключът е в тях
© NovaNews
Слушай новината Слушай новината

Вселенската патриаршия призна македонската църква с името Охридска архиепископия. "Скопие ще се опита да използва това решение в своя полза, но самият акт на падането на схизмата, все още тя не е автокефална, не означава, че Вселенската патриаршия автоматично е признала някаква македонска църква с автономен характер. Там е е добре известна първоосновата на историческата Охридска архепископия, създадена през XI век", това каза в "Офанзива“ по NOVA NEWS проф. Ангел Димитров, съпредседател на историческата комисия.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1237

Ковачевски: Няма договорено съвместно решение, което може да бъде основа на споразумение с България

"При умела църковна дипломация можем да се възползваме като ясно и категорично поставим историческата основа на Охридската архиепископия", добави той.

Професор Димитров се надява, че може би нашите съседи започват да осъзнават, че промяната трябва да дойде отвътре при тях. "България не държи вратата към ЕС заключена за РСМ, ключът е в тях. Бягането от реален диалог и очакването, че към България ще бъде упражнен натиск, така че да си промени решението, няма да доведат до положителен изход", отбеляза още той.

"Лекомисленото отношение към историята, създаването на митове са характерни за различни македонски организации, но те са несериозни", каза още проф. Ангел Димитров.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
888 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини