Диалогът между Косово и Сърбия остава в патова ситуация

  • 14 май 2022 14:59

  • 450
  • 0
Диалогът между Косово и Сърбия остава в патова ситуация
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Диалогът между Косово и Сърбия, провеждан с посредничеството на ЕС, остава в патова ситуация, след като двете страни не успяха да се споразумеят за дневния ред на последния кръг от преговорите, проведен в петък в Брюксел, съобщи албанският информационен сайт Екзит.

Специалният представител на ЕС Мирослав Лайчак изрази съжалението си в социалните мрежи след срещата. „Току-що приключи днешната среща с главните преговарящи в Брюксел. Резултатите са противоречиви. За съжаление не беше постигнало никакво споразумение на регистрационните номера на автомобилите, имаше напредък обаче по други теми, включително енергетиката. Работата ще продължи“, написа Лайчак в Туитър.

Вучич: Сърбия ще продължи да се стреми към ЕС, въпреки нежеланието на населението ѝ

Преговарящият от косовска страна Бесник Бислими и сръбският представител Петър Петкович се срещнаха поотделно с Лайчак в петък, но не и един с друг. След срещите двете страни си размениха обвинения в нежелание за компромис.

Бислими каза, че Сърбия е била предупредена да предложи решение за проблема с регистрационните номера, но изглежда, че няма желание да сподели идеите си по въпроса.

От своя страна Сърбия иска да бъде обсъден въпросът за създаването на Съюз на сръбските общини в Косово, което среща категоричен отказ от страна на правителството на Албин Курти. „Има поле за договореност по някои въпроси, но ние се нуждаем от съгласието на другата страна. Дори днес (вчера -б.ред.) ние не можахме да проведем лична среща с г-н Бислими, защото той отказа да говори за Съюза (на сръбските общини) и за лицата в неизвестност“, каза Петкович.

Миналата седмица косовският премиер Албин Курти и сръбският президент Александър Вучич разговаряха на вечеря с Лайчак в Берлин, след което се срещнаха поотделно с германския канцлер Олаф Шолц. Неформалната вечеря беше опит за съживяване на диалога, който е замразен от юли 2021 г. насам.

Теодора Павлова
450 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини