Турция започна в Егейско море учението "Тюлен 2022"

  • 12 май 2022 10:00

  • 372
  • 0
Турция започна в Егейско море учението "Тюлен 2022"
© Getty Images (архив)

Започна турското учение "Тюлен 2022" в Егейско море под командването на турската брегова охрана, съобщи телевизия ТРТ Хабер.

Учението се извършва в зоната на отговорност на Турция за издирвателно-спасителни дейности в международните води на морето и в турското въздушно пространство, посочва телевизията.

Маневрите ще са съсредоточени върху два сценария - спасяване на екипажа на търговски кораб, който потъва, и спасяване на пътници от пътнически кораб след подаден сигнал за бедствие заради възникнал пожар.

Ердоган обеща: Турция ще има най-силните военноморски сили в света

Учението ще бъде следено от заместник-министъра на вътрешните работи Мехмет Ерсой, командващия бреговата охрана адм. Ахмет Кендир и 47 наблюдатели, в т.ч. 27 чуждестранни.

В маневрите ще участват един хеликоптер и една фрегата на ВМС, четири самолета и един хеликоптер на ВВС, един хеликоптер на жандармерията, две корвети, осем лодки, четири хеликоптера и два самолета на бреговата охрана, а така също и лодка и персонал на признатата само от Турция Севернокипърска турска република.

Учението ще се проведе на две отделни точки в морето, намиращи се западно от гръцките острови Лесбос и Хиос в район, попадащ в зоната на отговорност за издирвателно-спасителни дейности на Турция в международни води, пояснява БТА. 

Учението "Тюлен" обичайно се провежда веднъж на две години, но заради коронавируса за последно се състоя през 2018 г.

Владимир Василев
372 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини