Реакции в РС Македония за решението на Вселенската патриаршия за признаването на църквата в страната като Охридска

  • 10 май 2022 12:27

  • 1567
  • 2
Реакции в РС Македония за решението на Вселенската патриаршия за признаването на църквата в страната като Охридска
© Novini.bg/ Canva

Радостна вест от Константинопол: Вселенската патриаршия призна нашата древна и възстановена Охридска архиепископия за канонична, пише на сайта на Бигорския манастир в Република Северна Македония, където новината е била посрещната със звън на камбаните на манастира.

 „С решението на Светия синод на Вселенската патриаршия, се премахва десетилетният разкол, наложен на нашата древна Охридска архиепископия. Това означава, че Вселенската патриаршия признава църковната йерархия. Архиепископ Стефан е каноничен и валиден във всеправославния свят и установява канонично и литургично общение с него“, пишат на сайта си Бигорският манастир. 

Вселенската патриаршия призна македонската църква като Охридска архиепископия

В съобщението те уточняват, че решение не означава томос за автокефалия, който официално регламентира международното име и статут на православната църква в страната, но означава, че е премахната схизмата и свещениците могат да отслужват съвместно с други поместни православни църкви, а за определяне на окончателния статут на църквата следват допълнителни преговори. 

Андрея Богдановски, докторант в университета в Бъкингам, където изучава движенията за автокефалия в Източна Европа и на Балканите казва за предаването „Трилиг“, че решението на Вселенската патриаршия е стъпка към автокефалия. „Сръбският патриарх Порфирий може да бъде спирачка на процеса, но не и да го спре напълно, но също така може да се осмели да призове Вселенския патриарх и да помогне за преодоляване на тази празнина в Православието и бързо да осъществи евентуална автокефалия", казва Богдановски. 

„Статутът и името на православната църква в страната все още не са регламентирани, но това означава, че тя вече не е схизматична, както беше наложено от Сръбската православна църква през 1967 г., когато беше обявена църковната автокефалия“, казва за македонската телевизия Нова анализаторът Бранко Георгиевски. Той не очаква Сръбската православна църква да се съгласи да приеме решението на Вселенската патриаршия и в бъдеще да преговаря с църквата в Северна Македония за автокефалния ѝ статут, по думите му ще бъде интересно и каква ще е реакцията на Българската православна църква, при положение, че именно тя се смята за наследник на Охридската архиепископия.

Радина Лазарова
1567 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.05.10 | 14:00

2
пореден нож в гърба от гърците, да признаем турската част на купрус
вселенския

2022.05.10 | 13:53

1
вселенския грък на турска служба признава всякакви разколници щом му заповядат сащ и турция. така разколиха и църквата в украйна. разделяй и владей.

Добави коментар

Водещи новини