Пендаровски иска гаранции, че вписването на българите в конституцията ще бъде последното искане на София за блокираните преговори с ЕС

  • 06 май 2022 11:21

  • 1708
  • 7
Пендаровски иска гаранции, че вписването на българите в конституцията ще бъде последното искане на София за блокираните преговори с ЕС
©
Слушай новината Слушай новината

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски каза снощи в телевизионно интервю, че Скопие трябва да има някаква гаранция от София или Брюксел, че въпросът за включването на македонците с българско самосъзнание в конституцията на страната ще бъде последното искане на София за вдигане на българската блокада върху началото на преговорите на страната с ЕС, съобщи МИА.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1235

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски същевременно подчерта, че споразумение с България е възможно само когато има цялостно решение, което ще затвори всички отворени въпроси. 

В интервю за Канал 5 президентът Пендаровски каза, че ако България се ангажира да не иска нищо допълнително за деблокиране на европейския път на Скопие, тогава ще бъдат получени двойни гаранции, въпреки че според него засега няма такъв положителен сигнал от българска страна.

“Ако ми кажете, ние искаме да бъдат гарантирани правата на българите, живеещи в Република Северна Македония, аз нямам проблем с това, но по какъв начин? Българската страна смята, че това трябва да се направи в самото начало - ще промените конституцията, ще ги впишете и това ще бъде за нас най-голямата гаранция, че сте сериозни при зачитането на правата на българите, които живеят във вашата страна. Мисля, че това е вид изнудване – ако промените конституцията до тази и тази дата, тогава се задължавам да не искам нищо повече по този въпрос,” каза Пендаровски.

Той добави, че ако София е сериозна трябва да потвърди, че това ще бъде последното искане и ако Скопие го изпълни, няма да поставя други искания.

Радев: Европейската перспектива на Република Северна Македония няма алтернатива

Пендаровски посочи още, че ако Северна Македония не получим дата за преговори през юни, тогава ще бъде много трудно да бъдат убедени македонците, че трябва да продължат със същия ентусиазъм да правят същото по пътя на евроинтеграцията. Спорен него шансовете за вдигане на българската блокада до юни са малко под 50 процента.

"Дължи се преди всичко на поведението на отсрещната страна. (Българският министър-председател Кирил) Петков направи няколко неща и раздели двустранните преговори на пет теми, като историята беше само една от тях. Той направи всичко по хубав начин и говорихме по много теми. Шансовете намаляват, защото за съжаление българската страна през последния месец иска да върне историята в центъра. Нямам предвид Петков, а други фактори вътре и извън българското правителство,” каза Пендаровски.

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски пък снощи в интервю за предаването "Клик плюс" по телевизия TV21 каза, че не може да се разговаря за частични искания от двете страни и че споразумение с България е възможно само когато има цялостно решение, което затваря всички отворени въпроси, и ще означава безусловно премахване на блокадата пред началото на първата междуправителствена конференция на Северна Македония с ЕС.

Той добави, че политическите въпроси с България се обсъждат от експерти от външните министерства, които обменят идеи и провеждат срещи, но в момента няма документ, който да е приемлив и за двете страни.

Македонската тв шашна: България използва Гоце Делчев, за да отрече отново Македония

В момента няма окончателен документ, приемлив и за двете страни. Когато има такъв документ, той ще бъде споделен с институциите у нас и в България, каза Ковачевски.

Премиерът подчерта, че решението с България трябва да се основава на запазване достойнството на двата народа и в двете страни, защото само тогава ще се стигне до решение. По думите му никой няма право да накърнява гордостта на гражданите на двете страни, като допълни, че македонската конституция не е книга, която се отваря или затваря по желание.

Ковачевски заяви, че не желае да говори за македонския език и идентичност, допълва БТА.

"Идентичността и езикът изобщо не са предмет на разговор. Не е предмет на разговор, нито съм говорил, нито ще говоря за идентичността и езика на македонския народ. Това е нещо, което е наше, нещо, което сме имали, което имаме и което ще имаме и в бъдеще и това ни определя като народ," каза Ковачевски.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1708 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Тенев

2022.05.06 | 14:02

7
Не последното, а първото:)

2022.05.06 | 11:34

1
NАTО да изчисти руските и сръбски агенти в РСМ, докато те са в управлението, няма никакъв смисъл да се преговаря.
до долния

2022.05.06 | 11:48

6
пази си опита за теб :Р
Е, са

2022.05.06 | 11:41

4
Ако само им се молиш, не става! Ще трябва и свирчок :)

2022.05.06 | 11:44

5
Подкрепям Украйна, а не Русия, поради следните причини: 1. Украйна е братски народ. 2. Ние сме християнизирали Украйна. 3. Дали сме азбуката на Киевска Рус. 4. 70% от войнишкия състав в руската армия през 1878г. са украинци. 5. Над 200 000 българи са се преселили в земите на Украйна, област Бесарабия. 6. Украйна признава, че е получила азбуката и християнството от България (за разлика от Русия). 7. Украйна никога не е организирала и финансирала бунтове, метежи, въстания и преврати в България. 8. Украйна никога не е организирала политически убийства в България. 9. Украйна никога не е крала архивите ни. 10. Украйна не е крала златния ни резерв. 11. Украйна никога не е разпокъсвала землището ни. 12. Украйна никога не е насъсквала Сърбия, Румъния или Турция да ни нападнат. 13. Украйна не е измисляла нови, несъществуващи езици. 14. Украйна не е измисляла несъществуващите македонска, тракийска, шопска и добруджанска нации. 15. Украйна никога не ни е обявявала ВОЙНА!!! 16. Украйна никога не е прехвърляла диверсионни групи на наша територия. 17. Украйна никога не е имала свои "украинофилски" партии в България, имащи за цел дестабилизацията на държавата и обществото. 18. Украйна никога не е финансирала и поддържала национални движения „Украинофили“, нито участва в правенето на събори, където се веят украински знамена. 19. Украйна не ни продава най-скъпия петрол и газ в Европа. 20. Украйна не заселва стотици хиляди украинци по нашето Черноморие. 21. Украйна не е пращала въоръжени терористи в България. 22. Украински политици не са заявявали, че ще ни изкупят и другата половина от Черноморието, след като вече били изкупили едната половина. 23. Украйна не е финансирала чудовищни терористични атентати в България, най-големите и кървави в света за времето си. 24. Украйна не е промила мозъците на 80% от българите да ѝ се кланят и да предават България, нито дели хората на украинофили и украинофоби, за да внася допълнително разделение и разединение у българите. 25. Украйна не е нападала (за последните 1000 г.), бомбардирала и окупирала България. 26. Украйна не притежава между 30 и 50% от българската икономика и не ни държи в 100-процентова енергийна зависимост от нея посредством свои хора в българския парламент, съдебни и правоохранителни служби и структури. 27. Украйна няма 45-метрови паметници, символизиращи престъпен режим и не ни заплашва, че ще ни се случи случка, ако ги махнем. 28. Украйна не ни е пренаписвала и фалшифицирала историята. 29. Украйна не ни натяква постоянно как ни била освобождавала два пъти и как трябва да сме ѝ вечно благодарни, тоест надупени и подчинени. 30. Украйна не е поставяла свое марионетно правителство и престъпен режим и диктатура, които управляваха 45 години, избиха цвета и елита на нацията и върнаха България със 100 години назад в развитието и. Има и други причини, но тези са основните
Абе, Педаловски

2022.05.06 | 11:40

3
Гаранция франция :)

2022.05.06 | 11:38

2
Пендо, както с Гърция.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини