Пендаровски отговори на Радев: Ванче Михайлов е бил фашист, нацист и сътрудник на Хитлер

  • 21 април 2022 18:22

  • 7963
  • 34
Пендаровски отговори на Радев: Ванче Михайлов е бил фашист, нацист и сътрудник на Хитлер
© Президентство на Северна Македония
Слушай новината Слушай новината

Има потвърдени исторически факти, които не се оспорват дори от българската историография, че Ванче Михайлов е бил сътрудник на Хитлер.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1260

Това каза днес президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, коментирайки изказването на българския си колега Румен Радев за Ванче Михайлов и за фашизма, предаде специално за БТА агенция МИА. 

Президентът: Крайно време е антибългарската идеология, която се вихри в РСМ, да остане в миналото

"През 1944 година по указание на Хитлер Михайлов идва в Скопие в опит да създаде независима македонска държава и когато не получава подкрепа от местното население, докладва обратно на шефа си в Берлин, че това не е възможно и само това е достатъчно, за да го направи фашист, нацист. Ако си привърженик на тази идеология, ти си нацист. Ако използваш, както в неговия случай, нацистката идеология за постигане на собствени политически цели, пак си нацист. В противен случай щяхме да говорим за военнопрестъпник, не казваме, че е бил, но той безспорно е бил последовател и ползвател на "услугите на фашисткия режим в Берлин по това време", каза Пендаровски, отговаряйки на журналистически въпроси след пресконференция с неговия латвийски колега, който е на посещение в Северна Македония.

Изказването на българския президент Румен Радев, че след установяването на югославската диктатура в Македония, десетки хиляди хора са изпратени и убити в концентрационни лагери, президентът Пендаровски оцени като лъжа за политически цели. "Няма релевантен исторически източник, който да потвърди, че десет хиляди души са били в концлагери в Македония по това време. Нито един, нито в българската, нито в македонската, нито в световната историография. Нещо, което може да бъде определено като концентрационен лагер по времето на бивша Югославия, съществува само на Голи оток, днешна Хърватия. На територията на Македония никога не е имало концентрационни лагери, нито тогава, нито днес. Бройката от десет хиляди убити е лъжа, гола конструкция за политически цели", подчерта Пендаровски.

Мнението на македонския държавен глава е, че двете страни трябва да се концентрират върху истинските, реални критерии за присъединяване към Европейския съюз, а не предимно върху решаването на историческите въпроси. "Ако се концентрираме предимно върху разрешаването на исторически противоречия, никога няма да постигнем съгласие. Ако се съсредоточим върху това, което е истински реален критерий за присъединяване към ЕС – върховенството на закона, борбата с корупцията, човешките права и свободи, много бързо можем да стигнем до взаимно приемливо решение. Ако обсъждаме дали през 11 век Самуил е бил българин, македонец, арменец и т.н., никога няма да постигнем съгласие. Историята на историците. Аз, колегата Радев, всички ние не сме избирани на избори, за да решавам кой каква националност е бил по времето на царството на Самуил. Ние сме избрани от гражданите да решаваме настоящите проблеми - стандарт на живот, инвестиции, по-добър живот", каза Пендаровски. 

Ковачевски поиска споровете с България да се решат извън процеса на присъединяване към ЕС

Относно включването на българите в конституцията Пендаровски каза, че има политическа воля и от правителството, и от опозицията. "Относно българите в конституцията съвсем накратко. Има политическа воля, предполагам, че на всички ви е ясно и от страна на управляващите, и от страна на опозицията, че е един от много редките въпроси, за които и правителството, и опозицията при нас нямат никакъв проблем", каза Пендаровски.  Според него остава въпросът кога да се случи това и каква е гаранцията, че няма някое бъдещо българско правителство да иска отново промяна на конституцията или да има някакви други политически искания. "Мисля, че един от начините, по които може да се подходи към този въпрос с намерението да го решим, е преспанската формула", подчерта Пендаровски.

Българският президент Румен Радев каза в изявление днес, че Ванче Михайлов е човекът, който е отказал Хитлер да въвлече Македония в братоубийствена война с България и че не той, а други хора след "установяването на югославската диктатура в Македония са убили десетки хиляди в концлагери" , само защото са решили да продължат да се наричат ​​българи. "Това е истински фашизъм“, каза Радев. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
7963 34

Свързани новини

Коментари 34

Добави коментар

2022.04.22 | 13:23

34
Не е въпроса в това какъв е бил Ванче Михайлов,а в това,че се опитваме да наложим нашето виждане по въпроса на чужда държава и народ и то след като отлично знаем какво е тяхното...Наитина ли мислите,че имаме право да правим това? А ако някой пробва на нас да ни го направи,ще ни е приятно ли? В случая се показваме като много по-големи примитиви от македонците!
Българин

2022.04.22 | 04:39

32
За Ванче Михайлов изкаването е вярно. Горил е живи хора и деца.

2022.04.22 | 11:43

33
Да, предимно българи, но е било 15 години преди хитлер.
Ху кеърс

2022.04.22 | 04:12

31
Абе македонче смешно що не си вземеш и пирамидите при теб и не ме занимавай с Ванче канче и тапанари нали си имаш държава кво ме боли за теб и Румен ху кеърс бро живей си живота

2022.04.21 | 23:59

30
И кво от това че е бил сътрудник ба Хитлер ? А вие кви сте били ме мърши комунистически ? Болшевишки зверове убийци на българи и тракийци . Умрете комуняшки ла-йна

2022.04.21 | 23:18

26
Тито ви йабал макята. Тая история е само ваша.

2022.04.21 | 23:54

29
Пендо, бегай при оня дангалак Вучич, да си бъркате по дупките

2022.04.21 | 23:30

27
ако на власт е БСП така ще е къкво очакваше
Samoil

2022.04.21 | 23:54

28
DA ZIVEE MAKEDONIJA

2022.04.21 | 23:17

25
Ванче Михайлов е човекът, който е отказал Хитлер да въвлече Македония в братоубийствена война с България и че не той, а други хора след "установяването на югославската диктатура в Македония са убили десетки хиляди в концлагери" , само защото са решили да продължат да се наричат ​​българи. "Това е истински фашизъм“
Serboivan

2022.04.21 | 23:04

24
Kako vam je uvek za sve kriva Srbija...?!?! I
Педерски, не се обаждай от коневръза

2022.04.21 | 22:55

23
Що е маке- все е л@йно!
Ki

2022.04.21 | 22:48

22
make, kom bokluk

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини