В РСМ днес обявяват дългоочакваните резултати от преброяването на населението

  • 30 март 2022 06:26

  • 750
  • 1
В РСМ днес обявяват дългоочакваните резултати от преброяването на населението
© Novini.bg

Държавната статистическа служба в Република Северна Македония ще обяви данните от Преброяването на населението, домакинствата и жилищата, проведено през септември 2021 г.

Резултатите се очакват с голям интерес в страната. Последните данни са от преди 20 години, защото преброяването през 2011 г. не беше завършено.

Данните от преброяването в РС Македония ще станат ясни на 30 март

Един от чувствителните въпроси в страната е какъв е процентът на етническите общности, защото от това зависят част от гарантираните им права. Според Охридското споразумение от 2001 г., ако една от тях съставлява повече от 20 процента от общия брой на населението, то например съответният език се добавя към списъка с официалните за държавата. Според последното официално преброяване на това условие отговарят единствено албанците.

В интервютата, които междувременно директорът на Държавната статистическа служба Апостол Симовски даде, той категорично отказа да съобщи каквито и да е данни, но каза, че въпреки неподходящото време, в което бе направено преброяването, не само заради пандемията, но и защото много хора са били на почивка през септември, за занимаващите се със земеделие пък това е период за активна работа, преброителите са свършили огромна работа.  

„Илюзия е да се очаква нарастване на населението, когато има увеличение на емиграцията. Преди 16 години беше направена демографска стратегия, която беше много погрешна, защото беше насочена към раждаемостта, а емигрират млади хора, които носят раждаемостта. Нуждаем се от друг тип политика. Всеки трябва да има възможност за добра работа и заплащане, възможност за качествено образование и здравеопазване, както и добра комуникация до всяка точка на държавата, но дори това да бъде направено, не може да се очаква демографски бум”, коментира в едно от интервютата си Симовски, шегувайки се, че когато бъдат обявени резултатите, очаква да бъде обявен за враг №1, защото винаги има недоволни.

По думите му  методологията за преброяването е направена по всички международни стандарти, обявена е в Държавен вестник и това изключва всякакви политически влияния върху резултатите.

На представянето на резултатите в залата на филхармонията в Скопие ще присъстват министър-председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, министри и заместник-министри, представители на дипломатическия корпус в страната, представители на агенции, институции и организации, както и делегации на статистически служби и институти от региона и извън него, заявиха от Държавната статистическа служба.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
750 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.03.30 | 08:01

1
Не сте се разделеле с маските!Всичко скоро ще се завърне, но не и слободията ве, защото законите ще са изменени. Вече се започна ,а Кирил купи за 270000ваксини ииииии.... ЗА ВАС СА!

Добави коментар

Водещи новини