Приключиха преговорите между руската и украинската делегация в Истанбул

  • 29 март 2022 14:59

  • 6866
  • 3
Приключиха преговорите между руската и украинската делегация в Истанбул
© Pixabay

Срещата между руската и украинската делегации в Истанбул приключи. Това бяха първите преки мирни преговори между двете страни от повече от две седмици. Срещата днес продължи 1 час и 20 минути.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13765

Планирано е преговорите в Истанбул да продължат два дни.

На разговорите изненадващо присъства руският милиардер Роман Абрамович, който е санкциониран от Запада заради инвазията на Русия в Украйна.

Двата екипа седнаха един срещу друг на дълга маса в двореца на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Руският олигарх беше на първия ред на наблюдателите, облечен в син костюм, показва видеоматериал, разпространен от турското президентство.

Роман Абрамович е в Истанбул

Три източника потвърдиха неочакваното присъствие на Абрамович, който вече е посещавал Турция след началото на войната в Украйна, а две от суперяхтите му са акостирали в турски курорти.

В речта си преди преговорите край Босфора, Ердоган каза на руската и на украинската делегация, че е дошло време за конкретни резултати и че напредъкът ще проправи пътя за среща на президентите Владимир Путин и Володимир Зеленски.

"От страните в преговорите зависи да спрат тази трагедия. Постигането на прекратяване на огъня и постигане на мир възможно най-скоро е в полза на
за всички. Смятаме, че вече сме навлезли в период, когато са необходими конкретни резултати от преговорите", каза Ердоган, цитиран от БТА.

Украинската телевизия отбеляза, че срещата е започнала със "студено посрещане" и без ръкостискане между делегациите.

Вчера Украйна каза, че най-амбициозната ѝ цел е да се договори прекратяване на огъня. Високопоставен американски служител обаче каза, че Путин не изглежда готов да направи компромиси за слагане на край на войната.

Членката на НАТО Турция има обща морска граница с Украйна и Русия в Черно море и поддържа добри връзки и с двете страни, поради което предложи 
да посредничи за намиране на изход от конфликта. Макар да нарече инвазията на Москва "неприемлива", Анкара се противопостави на западните санкции.

Вчера украински участници в преговорите с Русия отрекоха появилите се в американския в. "Уолстрийт джърнъл" твърдения, че са станали жертва на отравяне.

Всички членове на делегацията се чувстват добре, каза Михайло Подоляк, цитиран от украински медии. "В момента в информационната сфера има много спекулации, най-различни конспиративни теории", заяви участващият в преговорите съветник на Зеленски. 

"Уолстрийт джърнъл" писа,  че украински преговарящи, както и руският олигарх Роман Абрамович, са получили в началото на този месец, вечерта на 4 март, признаци на отравяне.

Междувременно и Кремъл отхвърли твърденията, че Абрамович е бил отровен. Тези съобщения не са верни и са част от "информационна война", каза Дмитрий Песков, прессекретарят на Путин.

Ердоган: Преговорите в Истанбул могат да положат основите на среща Зеленски - Путин

Песков обясни, че "Роман Абрамович участва в осъществяването на определени контакти между руската и украинската страна". Олигархът не е официален член на руската делегация на преговорите с Украйна в Турция, уточни в същото време той.

Говорителят на Путин допълни, че днес или утре ще  стане ясно  дали мирните преговори са обещаващи.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6866 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
TASS

2022.03.29 | 15:26

1
Нали щяха за 24 часа да я вземат Украйна

2022.03.29 | 17:48

3
Много тъпи медии четеш и видеоигри играеш. За ко му е тая Украйна бре като ссср сама я е създала? Тва със завземането за ден или 3 е като фалшивите новини за отравявето на Абрамович или на украинската делегация...пълни фейк саубойски глупости
Бачо

2022.03.29 | 16:24

2
Голяма лъжа: Турция и Русия нямат обща граница не само на Черно море, ами и в целия свят!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини