75% е спадът в броя на случаите на COVID-19 в Турция

  • 18 март 2022 10:45

  • 226
  • 0
75% е спадът в броя на случаите на COVID-19 в Турция
© Getty Images/Guliver (архив)

Спад със 75 процента в броя на случаите на COVID-19 се отчита в Турция спрямо предишния месец, предават турски медии.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33003

В момента дневният брой на новозаразените с коронавирус е около 25 000, докато само месец по-рано случаите бяха по около 100 000. Намалява и броят на хоспитализираните и на пациентите в интензивните отделения, както и броят на смъртните случаи.

По данни на министерството на здравеопазването на Турция през последното денонощие в Турция са регистрирани 21 354 новозаразени, а починалите са 101.

Ситуацията с COVID-19 на Балканите

Изглежда Турция вече е преминала през най-лошите вълни на пандемията, коментират експерти.

Смята се, че намаляването в броя на тежките случаи се дължи както на ваксините и ограничителните мерки, така и на варианта Омикрон на коронавируса, който протича по-леко при заразените.

Проф. Хакан Йозтюрк от Анкарската градска болница посочи, че за борбата с тежките и разрушителни последици на коронавируса огромно значение има ваксинацията и поставянето на бустерни дози. В един момент благодарение на ваксинацията ще видим, че все по-малко хора са заразени, каза той, като добави, че хората с поставени бустерни дози все още са малко на фона на тези с две дози ваксина.

Проф. Йозтюрк каза още, че в Турция в момента се закриват голяма част от ковид отделенията в болниците и те отново ще работят за пациентите с други болести, предаде БТА.

По данни на министерството на здравеопазването 85,26 процента от населението над 18-годишна възраст в Турция е с поставени две дози ваксина срещу КОВИД-19.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
226 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини