Данните от преброяването в РС Македония ще станат ясни на 30 март

  • 17 март 2022 14:17

  • 442
  • 1
Данните от преброяването в РС Македония ще станат ясни на 30 март
© Pixabay

На 30 март ще бъдат обявени окончателните резултати от преброяването на населението в Република Северна Македония, каза в интервю за македонската TV24 директорът на Държавната статистическа служба Апостол Симовски, предаде БТА.

"Илюзия е да се очаква нарастване на населението, когато има увеличение на емиграцията. Преди 16 години беше направена демографска стратегия, която беше много погрешна, защото беше насочена към раждаемостта, а емигрират млади хора, които носят раждаемостта. Нуждаем се от друг тип политика. Всеки трябва да има възможност за добра работа и заплащане, възможност за качествено образование и здравеопазване, както и добра комуникация до всяка точка на държавата, но дори това да бъде направено, не може да се очаква демографски бум”, коментира Симовски, като отказа да даде каквито и да било конкретни резултати от преброяването.

Парламентът на Република Северна Македония прие Закона за изменение на пенсиите

Той уточни, че въпреки неподходящото време, в което бе направено преброяването (септември 2021 г.), е била свършена огромна работа.

„Септември е лято и част от хората бяха извън страната на почивка в Гърция и Албания, когато има добри пакети за почивка, за хората, които се занимават със земеделие това е време за активна работа, имаше пандемия. Но свършихме много работа", каза Симовски.

По думите му методологията за преброяването е направена по всички международни стандарти, обявена е в Държавен вестник и това изключва всякакви политически влияния върху резултатите от преброяването.

На обявяването на резултатите на 30 март са поканени представители на статистическите институти от всички съседни държави и от Евростат, уточни Симовски.

Последното завършено преброяване в Република Северна Македония беше направено през 2002 г.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
442 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
dedo jan

2022.03.18 | 11:17

1
90 процента бг. 10 процента други= 100

Добави коментар

Водещи новини