Гръцкият премиер започна посещението си в Истанбул

  • 13 март 2022 14:49

  • 1081
  • 1
Гръцкият премиер започна посещението си в Истанбул
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Гръцкият премиер започна днес посещението си в Истанбул с присъствие на православна служба във Вселенската патриаршия на Константинопол.

Премиерът Кириакос Мицотакис е в Турция за разговори с президента Реджеп Тайип Ердоган. Очаква се освен двустранни теми двамата лидери да обсъдят и международните отношения, както и отраженията на руско-украинската война, заяви в съобщение дирекцията по комуникациите на турското президентство, цитирано от БТА.

Премиерът Петков: С президента Ердоган обсъдихме възможностите за засилване на икономическото сътрудничество

Гърция и Турция са съюзнички в НАТО, но имат обтегнати отношения заради спорове за морските граници и енергийни въпроси, статута на егейските острови и миграцията.

Напрежението между двете страни се засили през лятото на 2020 г. във връзка с правата за проучвателни сондажи в райони в Средиземно море, за които Гърция и Кипър твърдят, че са в техните изключителни икономически зони. Турция от своя страна твърди, че Гърция нарушава международните споразумения за демилитаризация на егейските острови.

Оттогава Гърция се зае с голяма програма за модернизация на армията. Официални представители на двете страни възобновиха проучвателните разговори през 2021 г. след петгодишна пауза, за да поставят основите на формални преговори, но засега не са постигнали съществен напредък, отбелязва АП.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1081 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ВАГИНИР ПУТЬО

2022.03.13 | 16:39

1
... 500 ГОДИНИ ПОД ТУРСКО,НА РОДНАТА ЗЕМЯ СА ЖИВЕЛИ ПОРОБЕНИ БЪЛГАРИ С БЪЛГАРСКА АЗБУКА,ПИСМЕННОСТ И КУЛТУРА...С КОЛОНИАЛНИ ВОЙСКИ И БЪЛГАРСКО ОПЪЛЧЕНИЕ РУСНАЦИТЕ ЗАГРАБВАТ ЗЕМЯТА И НИ ПРЕВРЪЩАТ ОТ БЪЛГАРИ В СЛАЙНЯНИ,ВКЛЮЧАЯ АЗБУКАТА И КУЛТУРАТА НИ...ЖИВЕЕМ В РУСКИЯТ КЕНЕФ ОКОЛО БАЛКАНА.РУСНАЦИТЕ НЕ СА РАЖДАНИ,А СА ИЗСРАНИ И ЗА ТОВА СА ТОЛКОВА ГНУСНИ.СВИНЕТЕ НА ГЕРГОВ,ОВЛАСТЕНИ ОТ ПУТЬОВАТА ПРЕВРАТАДЖИЙКА МУТРАФОНОВА ВИЛНЕЯТ ИЗ РУСКИЯ КЕНЕФ ОКОЛО БАЛКАНА

Добави коментар

Водещи новини