Румънският президент видя и положителна страна на енергийната криза

  • 11 март 2022 19:33

  • 2507
  • 3
Румънският президент видя и положителна страна на енергийната криза
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Енергийната криза може да представлява историческа възможност за преминаване към истинска енергийна независимост от руския газ чрез инвестиции във възобновяеми източници, заяви румънският президент Клаус Йоханис на съвместна пресконференция с американския вицепрезидент Камала Харис, предаде Аджерпрес.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13609

Александър Николов и Асен Василев: Не очакваме спиране на доставките на руски газ

"Анализирахме заедно с г-жа вицепрезидента и перспективите на енергийната сигурност. Съгласихме се, че тази криза може да представлява историческа възможност за преминаване към истинска европейска енергийна независимост от руския газ чрез инвестиции във възобновяеми източници, в сектора на атомната енергия, чрез диверсификация на източниците, внос на втечнен природен газ и, разбира се, че повишена свързаност", заяви Йоханис.

Държавният глава напомни, че в срещата на върха на COP 26 в Глазгоу беше представен съвместният проект на Румъния и САЩ за включване на малки модулни реактори в националната система. "Договорихме се да продължи и да засилим нашето сътрудничество в този стратегически аспект", отбеляза Йоханис.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
2507 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
jana

2022.03.12 | 09:27

3
amerikanska svinj
Аз

2022.03.11 | 21:05

2
Ако имаш предвид Кирил Петков, нашият също е "я какъв представителен мъж". И говорят на един и същи глас. Как ще бъде затворена "бензиностанцията с ракети" на варварския Кремъл. И да няма повече варварски кремълски войни срещу мирни съседи.

2022.03.11 | 19:41

1
Я какъв представителен мъж ,не като българският оръфлек.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини