Литър бензин - 20% от дневните доходи на средностатистическия албанец

  • 10 март 2022 13:43

  • 635
  • 0
Литър бензин -  20% от дневните доходи на средностатистическия албанец
© Novini.bg

Средностатистическият албанец трябва  да похарчи почти 20 процента от дневните си доходи,  за да си купи литър бензин при днешните цени. Това е повече от всеки друг европеец, съобщава „Албениън дейли нюз".  

Вестникът отбелязва, че цените на бензина в страната са достигнали рекордните  250-260 леки за литър или  2,3-2,4 долара. 

Опашки за гориво и в Румъния

По данни на Световната банка доходът на глава от населението в страната е около 4 400 долара годишно -  един от най-ниските в  Европа. На този фон повишаване на цените на бензина ще натежи не само хората, които имат коли, но индиректно ще засегне и останалите чрез повишаване на разходите за обществен транспорт и цените на останалите продукти. 

Вестникът посочва, че след Албания по този показател се нарежда Косово, най-бедната страна в Европа, в която средностатистическият гражданин трябва да даде 18 процента от дневните си доходи за литър бензин, като цените на бензина там са малко по-ниски (в момента около 2 долара за литър).  

Изданието съобщава, че от една седмица е трудно да се пътува с обществен транспорт в столицата Тирана, тъй като автобусите са два пъти по-малко, след като цената на бензина достигна рекордни нива. Десетки граждани чакат дълго време на спирките, но автобусите минават рядко и са претъпкани. Компаниите оператори на обществения транспорт призоваха за увеличаване на цената на билета от 40 на 80 леки, тъй като изпитват финансови трудности, а също така настояха за премахване на акцизите и ДДС за горивата.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
635 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини