Премиерът на РС Македония: Няма криза с горивата

  • 04 март 2022 13:22

  • 361
  • 0
Премиерът на РС Македония: Няма криза с горивата
© Pixabay

„В Република Северна Македония няма криза с бензин, дизел и други горива, защото имаме непрекъснати доставки на нефтопродукти, които са предимно през Гърция“, каза премиерът Димитър Ковачевски в интервю за „Слободен печат.”

„Искам да призова гражданите да не се поддават на каквито и да било спекулации, да не изпадат в паника предвид наличието на достатъчни количества петрол и петролни деривати в страната. Призовавам търговците на петролни деривати да не ограничават количествата, които продават по бензиностанциите. Някои от тях го направиха вчера по спекулативни причини. Това е класическа военна печалба“, каза Ковачевски.

Какво доведе до масовата паника по бензиностанциите?

„Удвоихме резерва в бюджета още при подготовката му заради икономическата криза, с която беше ясно, че ще се сблъскаме. Днес ще има решение по отношение на новата методология за пенсиите и финансов пакет за подпомагане на пенсионерите. Много е важно, че в тези условия успяхме да увеличим минималната работна заплата, което показа грижа за гражданите. Сега с 2 минимални заплати може да се покрие потребителската кошница за разлика от преди 5 години, когато се изискваха 4,25 минимални заплати“, каза премиерът Ковачевски.

„Тези, които спекулират, са от опозицията, хора, които винаги са били на държавни заплати. От ВМРО-ДПМНЕ обвиняват СДСМ, че делят хората на про- и антируски настроени, но тези обвинения са без основание. Македонското правителство, СДСМ и коалиционните партньори имат единодушна позиция, ние осъждаме атаката на Русия срещу Украйна и подкрепяме териториалната цялост на Украйна. Ние сме член на НАТО , подкрепяме тази политика и се присъединяваме към международните икономически санкции. ВМРО-ДПМНЕ трябва да помисли защо са в коалиция с „Левица” - партия, която е за Русия”, каза Ковачевски.

При приемането на декларацията в подкрепа на Украйна в парламента на Северна Македония вчера двамата депутати от „Левица” гласуваха против с аргумента, че Република Северна Македония трябва да остане неутрална в този конфликт.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
361 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини