Правителството на РС Македония: Не се очаква ценови шок, вземат се мерки за запазване на стандарта

  • 02 март 2022 13:44

  • 218
  • 0
Правителството на РС Македония: Не се очаква ценови шок, вземат се мерки за запазване на стандарта
© Novini.bg

Не се очаква ценови шок на основните хранителни продукти в Република Северна Македония. Страната разполага със задоволително количество хранителни продукти и петролни деривати в стоковите резерви, гражданите трябва да са спокойни, правителството и държавните институции ежедневно следят ситуацията и вземат всички мерки за поддържане на стандарта на гражданите, пише в съобщение на пресслужбата на правителството в Република Северна Македония.

„В момента няма нужда от въвеждане в експлоатация на стокови резерви, като се има предвид, че производителите на основни продукти разполагат със запаси за период от над 35 дни, без да се включват дните, които можем да покрием чрез държавните резерви.

Увеличени цени на горивата в Република Северна Македония от днес

Продължаваме с доставката на държавни резерви, както е предвидено в годишната програма, като като правителство обмисляме евентуалните нужди от по-нататъшно засилване на динамиката на резервите, ако е необходимо. Призоваваме търговците да спазват решението на правителството за търговските маржове, защото никой няма да загуби от това решение.

Гражданите трябва да бъдат сигурни в обявеното от Централната банка, че курсът на денара е стабилен и ще остане такъв. Валутният резерв е ключов инструмент в този вид парична стратегия, а той, според последните налични данни, е два пъти по-висок от 2008 г. по време на световната финансова криза.

Правителството поддържа редовна комуникация с всички социални участници, както и с международните институции, Световната банка и Международния валутен фонд, в случай на необходимост от използване на инструменти, които ще помогнат за финансиране на разходите в икономиката на страната”, пише в прессъобщението.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
218 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини