Турция стъпва по тънък лед в конфликта Украйна-Русия

  • 25 февруари 2022 15:39

  • 8939
  • 8
Турция стъпва по тънък лед в конфликта Украйна-Русия
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Турция засега запазва балансираната си позиция по отношение на конфликта в Украйна, но изглежда тази задача става все по-трудна. Страната има решаваща дума в прилагането на Конвенцията от Монтрьо, регламентираща преминаването през черноморските проливи, а вчера Киев поиска от нея да попречи на преминаването през Босфора и Дарданелите на руски бойни кораби. Това постави в деликатна ситуация Турция, разкъсвана между членството си в НАТО и силните връзки с Русия, стратегическите си икономически отношения и с двете воюващи държави, отговорностите си по Конвенцията от Монтрьо и усилията да остане неутрална в конфликта досами границите ѝ, пише БТА. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 6632

Тази раздвоеност пролича и в коментара на турския министър на външните работи Мевлют Чавушоглу пред в. "Хюриет" по повод на прилагането на Конвенцията от Монтрьо. Той обясни, че Турция ще приложи конвенцията, ако конфликтът между Украйна и Русия бъде обявен за война в правен смисъл, но дори и тогава не би могла да попречи на преминаването през проливите на руски бойни кораби, които искат да се завърнат в базите си в Русия. Това, както обясни Чавушоглу, също е заложено в Конвенцията от Монтрьо. 

Ердоган: Реакцията на НАТО на ситуацията в Украйна не е достатъчно решителна

"До днес Турция винаги е прилагала конвенцията от Монтрьо без колебание. Турция може да спре преминаването на бойни кораби през проливите", каза той. "В Конвенцията от Монтрьо обаче има още нещо. Ако има искане от някоя от страните във войната корабите й да се завърнат в собствените си бази, то тогава трябва да й бъде дадено разрешение", каза министърът.

Говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието Йомер Челик същевременно открои в изказване вчера привързаността на своята страна към НАТО в контекста на конфликта. 

"Ние, разбира се, ще действаме в рамките на установените от НАТО правила. Като съюзник в НАТО Турция поддържа конструктивна позиция досега. Занапред тя ще продължи подхода си на силен член на НАТО", заяви Челик.

По отношение на Конвенцията от Монтрьо Челик каза, че Турция е извършила необходимите подготовки.     
"Изготвени са проекции за различни положения, пред които може да бъдем изправени във връзка с Конвенцията от Монтрьо, подготовките са завършени, към момента са напълно изпълнени необходимите подготовки както в правен, така и в дипломатически аспект. Естествено, продължаваме да следим процеса", каза той.  
 
Натиска над правителството засили и турската опозиция, която отправи предупреждения за поведението на страната в кризата. Въпреки различните си позиции по отношение на подхода към ситуацията, всички опозиционни представители бяха единодушни в едно - че Турция трябва да "пипа внимателно".

Лидерът на водещата опозиционна сила - Народнорепубликанската партия (НРП) - Кемал Кълъчдароглу обвини управляващите за зависимостта от Русия, на която в последните години е била обречена Турция.

"Още от 2019 г. предупреждавам правителството. Не можете да обвързвате толкова много икономиката на една страна с друга държава", заяви той, цитиран от в. "Сьозджу". Що се отнася до отношенията с Русия "всички трябва да знаем цената на това да бъдем толкова зависими в икономиката, туризма, природния газ", добави той.

Кълъчдароглу открои важността на Конвенцията от Монтрьо от гледна точка на турската сигурност и подчерта, че страната трябва да остане привързана и вярна на документа. 

"Конвенцията от Монтрьо не трябва да се прилага по различен начин според нечии идеи. Обръщаме внимание на правителството за това. Всяка грешна стъпка ще ни струва скъпо", предупреди той.

За изпълнение на Конвенцията от Монтрьо настояха и "Добра партия" и прокюрдската Демократична партия на народите. Лидерката на "Добра партия" Мерал Акшенер предупреди управляващите, че трябва да сведат до минимум отражението на конфликта върху Турция. 

Несъмнено правителството също осъзнава, че стъпва върху тънък лед в подхода си спрямо кризата, а всяка грешна стъпка може да потопи страната в дълбоки води, от които икономиката й трудно ще успее да изплува. Дори и да съумее да запази относителна неутралност, Турция няма как да мине напълно незасегната от конфликта. Достатъчно е да се погледнат статистиките в туризма, където руските и украинските туристи съставляват близо 30 на сто от общия поток на чуждестранните туристи в Турция. В този смисъл може да се очаква, че евентуален отлив на посетителите от двете страни би имал пагубен ефект върху приходите от туризъм на Турция. Наред с това страната е силно зависима от Русия и Украйна и по отношение на вноса на пшеница. Руският газ пък покрива над 30 на сто от потреблението на страната. Според доклад на Комисията за регулиране на енергийния пазар през 2020 г. Турция е обезпечила 33,6 на сто от нуждите си от синьо гориво с внос от Русия.

Чавушоглу: Турция може да забрани преминаването през проливите, но не може да попречи на руски кораби да се върнат в базите си

"Путин удари не само Украйна, а и нашия хляб, туризъм и газ" - така накратко представи ситуацията в заглавие днес в. "Коркусуз". Измерението на последствията за Турция от конфликта тепърва ще се оценява, но анализатори още отсега оценяват, че именно тя ще бъде най-засегнатата държава след двете воюващи страни.

Мая Йорданова
8939 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2022.02.25 | 16:49

5
То на Турция малко и трябва да се сгромоляса а лирата удари ново дъно без даже да са страна в конфликта.
crazy

2022.03.01 | 09:53

8
Seriozno? :) Hehehe, pradlio, Turtsia ne q misli ti, gleday si malkata darjavitsa i ne gi misli ti turtsite..
Еми...

2022.02.25 | 21:57

7
Ердо разбра, че Путинаци не му е дружка.

2022.02.25 | 18:39

6
Турция не я мислете гьотверени

2022.02.25 | 15:52

1
Баси двойния стандарт!Когато американци разкъсват държави и народи са умиротворители биещи се срещу терористи,а когато някои друг направи същото са убийци!Света в които живеем от години е американско гето а истината се диктува от мошет и исак!

2022.02.25 | 16:01

4
вие Турция не я мислете...
До a ti

2022.02.25 | 16:01

3
Джендърска сган такава знаеш ли си пола?
a ti

2022.02.25 | 15:57

2
bokluk

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини