Вицепремиерът по европейските въпроси на Северна Македония: Не искаме прибързано решение с България

  • 08 февруари 2022 11:11

  • 584
  • 2
Вицепремиерът по европейските въпроси на Северна Македония: Не искаме прибързано решение с България
© Novini.bg

Вицепремиерът по европейските въпроси на Северна Македония Боян Маричич призова за бързо, но не прибързано намиране на решение на нерешените въпроси с България, предаде МИА.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1269

Досегашните разговори с дати и срокове не ни донесоха щастие и успех и искаме бързо, но не прибързано решение с България, каза Боян Маричич в интервю за "Топ тема" на македонската телевизия Телма ТВ.

Първият полет по линията София-Скопие - на 11 февруари

Той допълни обаче, че дискусиите не може да продължат вечно, а бързата и интензивна динамика на разговорите "ни кара да отворим всички въпроси и в кратък срок да се стигне до споразумение".

По-добре е да работим, а когато има успех или неуспех да кажем, че сме решили или не сме решили проблема, изтъкна вицепремиерът, като подчерта, че правителството е фокусирано върху решаването на отворените въпроси с България и върху началото на преговорите с ЕС.

По думите му работните групи между Северна Македония и България са мерки, чрез които се изгражда доверие и се променя атмосферата на фона на силната "наелектризираност през изминалите години, особено в България, където имаше избори".

Маричич каза още, че цялата тази атмосфера на остри изявления и постоянна предизборна реторика трябва да се успокои с повече теми, които да покажат, че отношенията между двете страни не се свеждат само до исторически теми.

Не бягаме от отворените въпроси. Знаем темите и ги обсъждаме. Познаваме и позициите. Нашите позиции са водени от декларацията, гласувана в парламента, и въз основа на тази декларация влизаме в разговорите с България за всички отворени въпроси, каза Маричич.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
584 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Български офицер

2022.02.10 | 16:16

2
Решение няма да има Сръбска сган.....!!!
Stamatis

2022.02.08 | 12:01

1
Някой, който очаква добро от тази измислена държава е наивник! Представете си какво ще е отношението към България, когато станат член на ЕС!

Добави коментар

Водещи новини