Сърбия се отказа от проекта на Рио Тинто за разработване на литиево находище

  • 20 януари 2022 21:51

  • 1066
  • 0
Сърбия се отказа от проекта на Рио Тинто за разработване на литиево находище
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Сръбските власти се отказаха от проект за разработване на литиево находище, който трябваше да бъде реализиран от Рио Тинто, предадоха световните агенции.

Новината съобщи премиерът  Ана Бърнабич. Отказът от проекта става няколко месеца преди парламентарните и президентските избори в Сърбия, които вероятно ще са през пролетта.

Администрацията на президента Александър Вучич се опитва да получи подкрепата на избирателите, тъй като противопоставянето на обществеността на проекта за литиевото находище беше подхранвано и от недоволство към правителството.

Хиляди сърби отново блокираха магистралите в страната

"Удовлетворихме всички искания на протестиращите и сложихме край на Рио Тинто в Сърбия", заяви Бърнабич. "Всичко, свързано с проекта, приключи", допълни тя.

Минният англо-австралийски гигант Рио Тинто планираше да разработи едно от най-големите находища на литий в Европа, намиращо се в западната част на Сърбия, близо до град Лозница. Еколози и жители на района обвиниха Рио Тинто и президента Вучич, че действат в пълна тайна относно проекта и отказват да публикуват доклади за екологичното му въздействие. Те се опасяваха, че районът ще бъде опустошен в резултат на минните дейности.

Проектът породи протести с участието ни хиляди хора. Стигна се до блокада и на магистралата за Белград и на основни пътни артерии в няколко градове с цел да бъде накарано правителството да се откаже от проекта.

Рио Тинто планираше да инвестира 2,1 милиарда долара в разработването на находището, което би могло да захрани над един милион електромобила на година.

Novini.bg
1066 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини