Рекорден брой новозаразени в Словения

  • 11 януари 2022 14:03

  • 1186
  • 0
Рекорден брой новозаразени в Словения
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

През последното денонощие в Словения бяха потвърдени 5163 случая на зараза с коронавирус, което е най-големият брой от началото на епидемията и се смята, че причината за това е преобладаващият в страната вариант Омикрон, предаде Хина.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Министърът на здравеопазването Янез Поклукар напомни, че Омикрон може да зарази и ваксинирани хора, но ваксинацията защитава от по-тежки форми на болестта и от хоспитализация.

Най-голямата заплаха за обществото е това, че тежко болни пълнят болниците, каза още министърът. Той отново призова хората да се ваксинират и добави, че изследванията по казват, че от по-тежки форми на болестта предпазва донякъде още първата доза.

Словения започва масова имунизация на населението заради Омикрон

В момента в интензивните отделения на словенските болници се лекуват около 85 процента неваксинирани пациенти и най-младият сред тях е само на 18 години.

Все още не се обсъжда евентуална задължителна ваксинация, но заради разпространението на Омикрон, който вече доминира, прогнозите не са добри, каза Поклукар.

Заради разпространението на Омикрон правителството препоръча на икономиката колкото е възможно повече хора да работят дистанционно, допълва БТА.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Весела Найденова
1186 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини