Томислав Николич: Изпълнили сме всичко, за да започнем преговори за еврочленство

  • 08 юни 2012 19:17

  • 534
  • 0
Томислав Николич: Изпълнили сме всичко, за да започнем преговори за еврочленство
©

Сръбският президент Томислав Николич смята, че страната е изпълнила всичко, което са поискали от нея, за да започне преговори за членство в Европейския съюз още тази есен.

В интервю за Танюг той заяви, че при посещението си в Брюксел на 14 юни ще поиска ясен отговор дали има някакви специални условия за Сърбия, които могат да отложат преговорите, пише "Дневник", позовавайки се на БТА.

"В Брюксел очаквам да разбера окончателно това, което никой в Сърбия досега не е чул: дали ЕС настоява Сърбия да приеме независимостта на Косово, за да продължи пътя си към ЕС. Те ще искат от мен открити отговори на много въпроси, аз също очаквам ясни отговори на въпросите, които ще поставя", каза Николич.

Той подчерта, че не отива в Брюксел, за да получи "нареждания и команди или пък тояги", а сам да поиска нещо за Сърбия.

Президентът коментира и изказването, че в Сребреница не е имало геноцид, което предизвика остра реакция в Брюксел. "В Сребреница представители на моя народ извършиха страшно престъпление и аз никога няма да го оправдая. Но няма и да отида по-далеч от това, което оцени сръбският парламент по този въпрос."

През март 2010 г. сръбският парламентът прие резолюция за Сребреница, в която осъди "тежкото престъпление" срещу босненските мюсюлмани, но думата "геноцид", която присъстваше в проекторезолюцията, бе отхвърлена, каза Николич.

Николич обясни и другото свое изказване, което предизвика бурни реакции, включително на хърватския президент Иво Йосипович - че Вуковар е сръбски град. Той каза, че думите му са били извадени от контекста и това недоразумение е било до голяма степен изяснено в разговор с хърватския посланик в Белград. Същността на изказването му била, че Книн и Вуковар са били сръбски градове по структура на населението, а не в друг смисъл. Николич изтъкна, че още преди шест години е казал "Признаваме Хърватия в границите, в които е станала членка на ООН".

"Нямам намерение да присвоявам нечия територия или нечий народ", заяви Николич и подчерта, че с поведението си през първите 15 дни от президентския си мандат е показал, че не желае неразбирателство и конфликти с никого, нито в Сърбия, нито в региона, разказва изданието.

На въпрос как вижда бъдещето на преговорите между Белград и Прищина Николич каза, че според него разговорите трябва да се водят на по-високо равнище. "Не мога да си представя един чиновник да вземе решение как ще изглежда статутът на Косово. Това трябва да се остави на премиера, а ако бъдещото правителство не желае да представи план, който окончателно да реши отношението на Сърбия към Косово, ще го направя аз", подчерта Николич и добави, че не става дума за технически, а за "съдбоносни" преговори.

Той заяви, че е готов да разговаря с представители на албанците в Косово, с изключение на косовския премиер Хашим Тачи, за когото съществуват сериозни подозрения, че е извършил престъпления срещу сърби.

Последвайте канала на

534 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини