Посланик Предан: Време е РСМ най-после да изпрати посланик в София

  • 20 декември 2021 08:15

  • 1054
  • 1
Посланик Предан: Време е РСМ най-после да изпрати посланик в София
© Колаж: Novini.bg/ Булфото

Време е Република Северна Македония най-после да изпрати посланик в София. Мисля, че със сигурност липсата на посланик и силна дипломатическа мисия в София беше причина комуникацията да не беше на нужното ниво, казва в интервю за Радио Свободна Европа посланикът на Словения в Република Северна Македония Милан Предан.

"На практика по време на нашето председателство (на Съвета на ЕС) и в двете държави имаше предизборен период и избори. Нямаше силно политическо правителство в София. Имахме местни избори в Република Северна Македония, които не само не направиха сегашното правителство(на Зоран Заев) силно, а точно обратното. Ако искате да направите компромис по такива трудни въпроси, имате нужда от силни правителства и от двете страни, а това просто не беше така. Но вярвам, че по време на нашето председателство подготвихме почвата за предстоящото френско председателство, за да постигнем напредък. Президентът Еманюел Макрон вече обяви, че е готов да свика конференция в края на тяхното председателство за отношенията между ЕС и Западните Балкани и имаше съобщения от французите, че ще разгледат и този въпрос. Въпреки ситуацията, в която ще се намират с президентските избори през април, мисля, че те осъзнаха колко е важно този процес на разширяване", казва посланикът на Словения в Република Северна Македония.

Екатерина Захариева с критика към Кирил Петков и Румен Радев заради Северна Македония

Посланик Предан определи като положителни и анонсиращи по-прагматичен подход изявленията на българския премиер Кирил Петков за съставяне на работни групи по различни теми и посочи, че според него е много важно диалогът с новото българско правителство да започне възможно най-скоро, защото "постигането на споразумение на ниво ЕС ще изисква компромис на двустранно ниво".

Отчитайки, че в България има ново правителство, а в Република Северна Македония се очаква оставка на премиера Заев на практика, и на цялото правителство, посланик Предан прогнозира, че все пак ако до края на януари 2022 г. новото правителство на Република Северна Македония "бъде на мястото си, това със сигурност ще помогне".

Той уточни, че е време Република Северна Македония най-после да изпрати посланик в София. "Мисля, че със сигурност не помогна (Република Северна Македония) да няма посланик и силна дипломатическа мисия в София, със сигурност това също беше причина, че може би комуникацията не беше както трябва. Сега тази страна (Република Северна Македония) има нужда от наистина опитен дипломат, който ще е в ежедневен контакт с новото правителство в България, защото това е единственият начин да се постигне споразумение и да се съкрати времето за постигането му".

На въпрос относно срока от шест месеца, който българският премиер Кирил Петков посочи, посланик Предан посочи, че според него това е доста дълъг срок.

"Вярвам и сме заинтересовани това да се случи скоро. Не мога да предвидя какво ще се случи. Но ако диалогът е наистина много интензивен всекидневно, тогава може да се очаква резултат", каза той.

Захариева за Северна Македония: Петков едно говори в западната преса, а тук не смее да го каже

През цялото време говорим за диалог, а за диалог са необходими двама. Не мисля, че е релевантен въпросът кой е по-отговорен за постигане на споразумение. Във всеки случай, ние сме напълно наясно, че няма да е лесна задача да бъде постигнато споразумение по наистина трудни въпроси. Но виждаме шанс за това чрез различния подход, обявен от премиера Петков.

Това означава, че не трябва да се говори само за история, защото ако сега погледнем как е работила историческата комисия през последните две години, няма много надежда за напредък. Ако бъде променен фокусът на целия диалог от история, идентичност и език към много практични области- инфраструктура, култура, медии, образование, тогава мисля, че има шанс. Ако бъде постигнато добро споразумение в тези области, това може би ще промени атмосферата и ще има повече взаимно доверие. Тогава, в ситуация на по-голямо взаимно доверие, е по-лесно да се разрешат и историческите въпроси", казва посланик Предан.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1054 1

Коментари 1

Добави коментар
Този ,,Предан"...

2021.12.20 | 08:57

1
...ще ни...предаде...

Добави коментар

Водещи новини