Расте броят на заразените с Омикрон в Гърция

  • 17 декември 2021 11:05

  • 873
  • 2
Расте броят на заразените с Омикрон в Гърция
© Getty Images

Потвърдените случаи на Омикрон в Гърция се увеличават. От 6 ноември до 13 декември са установени 17 случая при изследване на 1173 съмнителни проби, съобщава електронното издание на гръцкия вестник "Прото тема".

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 799

11 от случаите са засечени на остров Крит, три в област Атика и други три в област Лакония на полуостров Пелопонес. Само шестима от заразените с новия вариант на КОВИД-19 са пътували в чужбина. При останалите случаи става въпрос за заразяване в рамките на страната, което буди притеснение, допълва изданието.

Според специалисти разпространението на Омикрон е по-голямо от това, което показват лабораторните изследвания и се очаква този факт да повлияе или да преобърне хода на пандемията.

За момента в страната доминира Делта вариантът на вируса, но се смята, че е въпрос на време Омикрон да стане доминантният вариант.

В опит да се спре навлизането на Омикрон от неделя в Гърция влизат нови мерки за пристигащите граждани, които ще трябва да предоставят отрицателен резултат на PCR тест. Мярката ще важи на всички гранични пунктове, както за ваксинирани, така и за неваксинирани лица. Тестът трябва да бъде направен до 72 часа преди пътуването. За децата над 5-годишна възраст е задължително да се направи бърз тест в рамките на 24 часа преди пристигането. Мярката е извънредна и ще бъде в сила само по време на празниците.

Новите случаи на заразени с КОВИД-19 в Гърция са 4696, предаде АНА-МПА, позовавайки се на обявени вчера данните. Смъртните случаи в страната са 96.

От началото на пандемията в страната са регистрирани 1 022 141 случая на КОВИД-19, а починалите са 19 651, допълва БТА. 

Весела Найденова
873 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Умник Гюро

2021.12.17 | 13:43

2
Колкото повече са ваксинираните, толкова повече ще има случаи на Ковид. Ваксинираните разнасят заразата. Ваксините предизвикват също новите вирусни мутации и зарази. Затова най-много случаи на ковид има в страните с висока степен на ваксинация.

2021.12.17 | 11:17

1
Можеш ли да спреш гората да се разлиства?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини