В Румъния не планират използване на зелен сертификат за достъп до църкви, аптеки и хранителни магазини

  • 03 декември 2021 09:27

  • 233
  • 1
В Румъния не планират използване на зелен сертификат за достъп до църкви, аптеки и хранителни магазини
© Getty Images/Guliver

В Румъния засега не се планира въвеждане на задължителен зелен сертификат за достъп до църкви и други религиозни храмове, съобщи румънският вицепремиер Келемен Хунор, цитиран от Аджерпрес.

Вицепремиерът каза, че в управляващата коалиция продължават дискусиите по закона за въвеждане на задължителен зелен сертификат. "Що се отнася до църквите няма да има и не съществува намерение да се въведе зелен сертификат", каза Келемен Хунор пред телевизия Антена 3. Той допълни, че зелен сертификат няма да бъде необходим и за достъп до аптеки и хранителни магазини. "Трябва да се спазват останалите правила, но не със зелен сертификат", каза Келемен Хунор.

Румъния проверява потенциални носители на Омикрон, пътували в един самолет с българите

Той смята, че тестовете за коронавирус трябва да се заплащат от онези, които отказват да се ваксинират.

"(...) когато държавата ти дава ваксина безплатно, когато, ако се разболееш - те лекува в болница със здравни осигуровки без да плащаш допълнително, тогава, след като не искаш да се ваксинираш, защото това е твоето решение, твоята свобода, въпреки че аз съм на друго мнение, да плащаш теста", каза Келемен Хунор. Той посочи, че подкрепя задължителната ваксинация в здравеопазването, в публичната администрация, в образованието и в други сфери, в които всеки ден персоналът се среща с много граждани, деца, възрастни, болни...

Епидемиологичната ситуация в Румъния се подобрява, но опасенията от варианта Омикрон се засилват

Румънските депутати разглеждат през последните седмици законопроект за задължителен зелен сертификат за работа. Вариант на законопроекта вече бе отхвърлен от Сената, но Камарата на депутатите има решаващия глас по този нормативен акт, допълва БТА.

Весела Найденова
233 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.12.04 | 15:06

1
Щом казват "няма", бих се уплашил че точно обратно ще стане...

Добави коментар

Водещи новини