Гърция не си взема хапчетата

  • 07 юни 2012 10:43

  • 880
  • 0
Гърция не си взема хапчетата
©

Здравният фонд на Гърция изчерпа финансите си, след като миналият месец страната не получи финансовата помощ от Европейския съюз и Международния валутен фонд.

Повод за кризата с лекарства е стачка на фармацевтите, съобщава TV7. Огромни опашки се извиха пред гръцките аптеки. Правителството в Атина обеща да осигури доставките на лекарства.

През последните две седмици аптеките в Гърция отказват да дават безплатно на пациентите полагаемите им се от държавата лекарства. Причината е, че държавният здравен фонд дължи на фармацевтите над 250 милиона евро, с които те, от своя страна плащат, на компаниите-дистрибутори. Аптекарите пък са задлъжнели с 1,5 милиарда евро.

Вчера гръцкото здравно министерство обяви, че ще даде 600 милиона евро на фармацевтите, болниците и здравния фонд, за да избегнат кризата и да помогнат приоритетно на хората с тежки заболявания. Веднага след съобщението стотици гърци се наредиха пред аптеките.

Много пациенти не вземат медикаментите си от дни и седмици, тъй като повечето не разполагат със средства, за да ги платят. Ситуацията заплашва да прерасне в сериозна лекарствена криза.

Последвайте канала на

880 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини